Slimme zorg
Podkast av Vintura
Denne podkasten er gratis å lytte på alle podkastspillere og i Podimo-appen uten abonnement.
Alle episoder
77 EpisoderHoe organiseer je tot het beste proces voor samen beslissen met de patiënt? En hoe zorg je dat patiënt en arts gezamenlijk kiezen voor de best passende behandeling? Cato Bresser en Mirjam Garvelink maken hier gericht werk van. Cato doet hier voor de behandeling van Nierkanker promotieonderzoek naar, met ondersteuning van Mirjam. De inzichten en werkwijze die uit dat onderzoek voortkomen lijken geschikt voor vele andere aandoeningen. Dit doen zij in samenwerking met het Zorgkeuzelab, dat speciaal aandacht heeft voor begrijpelijke taal. Hoor hoe de keuzehulp stap voor stap tot stand komt, hoe deze in de praktijk gebruikt wordt en tot welke uitkomsten voor de patiënt dit leidt.
Fabian Tijssen werkt met zijn bedrijf Open Walnoot dagelijks aan de inzet van AI om de zorg gericht te verbeteren. Dokters gaan ten onder aan een informatieve overload. Er is in het dagelijkse werk te veel informatie die een arts moet verwerken om tot de juiste keuzes te komen, bij voorkeur op basis van richtlijnen en protocollen. Dat gaat ten koste van het menselijke in de zorg. Het rationele deel is echter regel gebaseerd en laat zich goed automatiseren met behulp van AI. Dan blijft er tijd over voor het échte gesprek. Open Walnoot heeft hier een aanpak voor ontwikkelt die zich in de praktijk, bijvoorbeeld bij de behandeling van borstkanker, heeft bewezen. Belangrijke bijvangst van het werken met het AI model van Open Walnoot is dat de richtlijnen worden getoetst op congruentie. Alle tegenstrijdigheden en dubbelingen vallen direct op en moeten worden aangepast. Na aanpassing heeft de richtlijn een inhoudelijke upgrade en kan AI op basis van het invoeren van de juiste patiëntendata van enorme waarde zijn. AI kan overigens niet alles. Het is geschikt om snel tot een goede afweging te komen op basis van heldere regels die we zelf al eerder hebben gemaakt, zoals medische richtlijnen. Zelflerende AI in de zorg vereist volgens Fabian enorm grote en gevalideerde datasets die er niet zijn.
Veranderen in de zorg: het is noodzakelijk om een zorginfarct te voorkomen, maar niemand lijkt het echt leuk te vinden. Veranderen is immers ook lastig, zeker in de zorg waar het werk nooit stil staat en de betrokkenheid bij het werk en de patiënten groot is. Lidy Kuster en David Kok van adviesbureau Kinase vertellen vol passie over hoe het wél kan. Zij werken iedere dag samen met hun collega’s die allemaal een professionele zorgachtergrond hebben aan het actief realiseren van veranderingen in de zorg. Daarbij staat ‘doen’ voorop: durven beginnen, durven doen, bijsturen als het nodig is. En dankzij hun praktijkervaring spreken ze niet de taal van het management maar de taal van de zorgprofessional. Bovendien weten ze wat echt belangrijk is. Bijvoorbeeld dat een goede oplossing in de zorg werkt op de momenten dat het het hardste nodig is: buiten kantoortijd en ongepland!
Minister Fleur Agema van Volksgezondheid lijkt in AI (Artificiële Intelligentie) in de zorg de ultieme technologische oplossing te zien voor het voorkomen van het personeelstekort en het zorginfarct. Heeft ze daar gelijk in? Berend Jutte en Diederik de Rave, de oprichters van Attendi, een AI-oplossing voor kwalitatiever en efficiënter rapporteren in de zorg, delen hun ervaringen en de lessen die zij hebben geleerd over de inzet van AI. Met veel kennis van zaken en ervaring uit de zorgpraktijk vertellen ze over de kansen die AI biedt en het belang van een veilige en effectieve toepassing van AI binnen de gezondheidszorg.
Roxana Asmus is de bestuurder van Incluzio, een organisatie die door heel Nederland op, zoals Roxana het zelf beschrijft, radicaal integrale wijze ondersteunt bij het geven van ondersteuning die iemand nú verder helpt. Incluzio werkt op een praktische wijze aan zorgvernieuwing vanuit het sociaal domein. De missie van Incluzio is om vanuit het sociaal domein in samenwerking met gemeenten zorg in de breedste zin van het woord beschikbaar en betaalbaar te houden. Door aan te sluiten bij de échte hulpvraag van mensen en voor oplossingen breed te kijken, bij voorkeur buiten de zorg en binnen de eigen sociale omgeving van de hulpvrager, weet Incluzio zeer goede resultaten te boeken. Daarbij wordt radicaal integraal gewerkt: de beste ondersteuning bieden met zo min mogelijk protocollen en grenzen met behulp van professionals, ervaringsdeskundigen en inwoners. Zo simpel mogelijk, maar ook resultaatgericht. Zorgen dat de specifieke inwoner met zijn of haar hulpvraag het beste zélf weer verder kan komen met de mensen in het eigen netwerk. Daarbij is het cruciaal om de talenten en waarde van mensen te onderkennen en verder te laten ontluiken.
Tilgjengelig overalt
Lytt til Podimo på telefonen, nettbrettet, datamaskinen eller i bilen!
Et univers av underholdning på lyd
Tusenvis av lydbøker og eksklusive podkaster
Ingen annonser
Ikke kast bort tid på å lytte til annonser når du lytter til Podimos innhold.