
Sprekend RD
Podkast av Reformatorisch dagblad
Sprekend RD is de wekelijkse podcast van het Reformatorisch Dagblad met achtergronden bij het nieuws. Elke week duiken presentatoren Arno Lagendijk en Mirjam Roukema in één onderwerp. Daarvoor spreken ze met experts, RD-redacteuren en mensen uit de christelijke achterban. Luister hieronder naar de beschikbare afleveringen en abonneer je op Sprekend RD.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Alle episoder
100 Episoder
„Vrijheid kan pijn doen. Niet alles is te vieren,” zegt Lody van de Kamp vandaag in de podcast Sprekend RD. Dat het aantal incidenten tegen Joden toeneemt, erkent Van de Kamp. Maar dat heeft volgens hem meer te maken met het over de grenzen gaan van de vrijheid van meningsuiting. „Ik wil mij verzetten tegen het beeld dat het antisemitisme alleen maar groeit. Dat is een hele zware beschuldiging aan de samenleving om ons heen.”

De gemeenteraad van Nijkerk stemde dit voorjaar in met de opvang van 278 asielzoekers op vier locaties. Een opvallend besluit, omdat het getal hoger ligt dan de landelijke spreidingswet vereist. Fractievoorzitter Jaco van Putten (ChristenUnie-SGP) zegt in de podcast Sprekend RD: „We hebben dit proces zélf opgestart, nog vóór de wet er was. Dan moeten we ook verantwoordelijkheid nemen.”

Turkije kijkt met een mengeling van teleurstelling en wantrouwen naar Europa, zegt Midden-Oostendeskundige, Petra de Bruijn, in de podcast Sprekend RD. Deels is dit ingegeven door ervaringen uit het verleden. Ze noemt als voorbeeld het ‘’Sèvressydroom’’, wat verwijst naar het Verdrag van Sèvres wat de Turken zagen als een grote vernedering. Vanuit de EU wordt er volgens de Bruijn met enige angst naar het islamitische Turkije gekeken. Tegelijk wordt het land als een strategische partner gezien. Turkijke is een land dat letterlijk ligt tussen ‘Oost en West’ en grenst aan Rusland. En een land met een grote wapenindustrie. Nu de Amerikaanse president Trump zijn handen min of meer aftrekt van Europa, biedt de Turkse wapenindustrie mogelijkheden voor andere Europese landen. Zit president Erdogan daarmee in een luxepositie? Op deze en andere vragen geeft de universitair docent antwoord in de podcast Sprekend RD. De Turkse president Erdogan probeert Turkije te positioneren als een neutrale speler in internationale conflicten. De Bruijn noemt de ‘graandeal’ – de overeenkomst die tussen Rusland en Oekraïne onder leiding van Turkije tot stand kwam – als een succesvol voorbeeld daarvan. Maar in eigen land is de Turkse leider in de loop der jaren een alleenheerser geworden. Het is de verwachting dat de macht van de president in de komende tijd alleen maar zal toenemen. Recent werd verdween de populaire oppositieleider en burgemeester van Instanbul achter de tralies. Europa leek hier nogal tam op te reageren. Bij de Turkse oppositie riep dit nauwelijks reactie op zegt De Bruijn. „Dit is ook niet echt verbazend, want van de Europese Unie verwachten ze ook nauwelijks nog iets.

The Passion komt dit jaar naar Terneuzen, maar stuit daar op kritiek vanuit reformatorische kerken. In deze aflevering hoor je SGP’er Dert Vlaander en eindredacteur Reinder van Dijk over de spanningen, het doel van het evenement en de plannen om te evangeliseren bij het evenement.

Migrantenkerken groeien, maar kampen met grote huisvestingsproblemen. Ze missen erkenning, netwerk en beleidsondersteuning. Tim Kuijsten pleit voor structurele oplossingen zoals kerkverzamelgebouwen en religiebeleid binnen gemeenten. “Zonder steun dreigen deze bloeiende gemeenschappen dakloos te raken.”
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Eksklusive podkaster
Uten reklame
Gratis podkaster
Lydbøker
20 timer i måneden