
Stetoskopet
Podkast av Stetoskopet
Stetoskopet er en nytænkende og fræk sundhedsfaglig podcast. Vi dykker ned i forskellige emner, som fylder medierne i dagens Danmark og stiller spørgsmålstegn ved alt fra patienternes behandling i sundhedsvæsenet til debatten om vaccination, tabubelagte diagnoser og anden uredelighed. Vi bestræber os på at klæde Stetoskopets lyttere på til vigtige aktuelle debatter. Med stetoskopet går vi ikke blot bag hospitalets farveløse facade og graver efter sandheder fra overlæge-lægen - vi lytter også til patienterne i venteværelset, oplyser og debatterer om muligheder og mangler i sundhedsvæsenet, samt giver lytteren mulighed for at stifte bekendtskab med nogle af de mærkværdige, dygtige og oversete mennesker, som gemmer sig i afkrogene af Sundhedsvæsenet. Programmerne udkommer d. 1. og 15. i hver måned og henvender sig overvejende til lyttere med tilknytning til sundhedssektoren - men også den helt almindelige dansker, der gerne vil have indblik i, hvad der rør sig inden for sundhed.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Alle episoder
154 Episoder
En samtale med filminstruktør og manuskriptforfatter Zinnini Elkington og hendes søster læge Kaya Elkington. “Det er menneskeligt at fejle”. Den vending har du sikkert hørt før. Fejl kan være en kilde til læring og udvikling - men hvad sker der, når fejl ikke bare er en erfaring, men et spørgsmål om liv og død? Læger træffer hver dag vigtige beslutninger under pres, men selv de bedste og dygtigste kan tage fejl. Når det sker, kan konsekvenserne være fatale - ikke kun for patienten og de pårørende, men også for lægen selv. Filmen Det andet offer med premiere i dag d. 10. april sætter fokus på dette følsomme og komplekse emne. Vi har talt med filmens instruktør og manuskriptforfatter Zinnini Elkington og hendes søster læge Kaya Elkington. Om tankerne bag filmen og lægen som filmkarakter. Om fejlskøn i sundhedsvæsenet, forventningspres, menneskelighed, skyldfølelse og ‘second victims’. Og om læger egentlig er gode nok til at tale om og med hinanden om de mere humanistiske og eksistentielle aspekter af lægefaget. God fornøjelse. For mere om emnet anbefaler vi at lytte til Stetoskopet episode 64 “Det er lægeligt at fejle” fra 1. juni 2019. Medvirkende: Zinnini Elkington, Kaya Elkington, Emma Jensen, Josefine Bang. Tilrettelagt og produceret af: Emma Jensen, Josefine Bang. Lyddesign: Liv Jensen. Postproduktion: René Slott. Indslag:

Det er mandag morgen på Holbæk sygehus. Aften-nattevagten præsenterer hvordan natten er gået - travl som sædvanlig. Da aften-nattevagten tager hjem fra sygehusets matrikel, er der ikke længere nogen yngre læger på alle Danmarks hospitaler. Året er 1981 og lægerne strejker på grund af de lange arbejdsdage og høj arbejdsløshed. Noget tyder dog på at skjulte kræfter har stået bag. Følg gæstevært Kaares Stolt´s jagt på den hemmelige skyggeorganisation der har planlagt og koordineret den megaulovlige lægestrejke i 1981. Den tilgrundliggende viden for denne episode stammer fra bøgerne: Mellem Kald og Kamp: Yngre Læger i 100 år (2004) af S.A. Nexø, J.F. Møller og K. Larsen - Lægeforenings Forlag. Ve og Velfærd: Læger, Sundhed og Samfund gennem 200 år (2017) af K. Jacobsen og K. Larsen - FADL’s Forlag Medvirkende: Kirsten Franck, Finn Jespersen, Ralph Hemmingsen, Mark Krasnik, Mika Andersen, Kaare Stolt Indslag:

Listen af bivirkninger til hormonel prævention lader til at blive længere og længere. I oktober 2024 udkom et dansk studie fra Safe Choice, der samarbejder med bl.a. Kræftens Bekæmpelse, som viste en øget risiko for brystkræft hos kvinder med hormonspiral. Det har lagt brænde på bålet i debatten om prævention og kvinders sundhed. For hvor langt vil kvinder gå for at bære byrden for sikker sex? Og er kvinderne tilstrækkeligt informeret, når de starter på et lægemiddel som for de flestes vedkommende følger dem i mange år? I foråret lavede vi et afsnit om hormonspiralens sammenhæng med depression, og i forlængelse af det afsnit kommer her et afsnit om sammenhængen med brystkræft. For hvad viser den nye forskning egentlig? Det har vi talt med forsker og PhD i folkesundhedsvidenskab Lina Steinrud Mørch om. God fornøjelse! Medvirkende: Lina Steinrud Mørch, Josefine Bang. Tilrettelagt og produceret af: Sofie Hoppe Søe, Josefine Bang. Lyddesign: René Slott. Illustration: Anne Dorte Hoppe Søe Indslag:

Juleaften er generelt forbundet med den hyggelige julestemning og god julemad. Desværre er julestemningen og julemaden også forbundet med nogle usunde eksponeringer - og endda grundet årsager, som vi måske ikke forventer. Med sarkasmen malet tykt på forsøger vi sammen med lektor og forsker i Toksikologi, Martin Roursgaard, at besvare spørgsmålet om hvorvidt det er muligt at holde en clean juleaften fri for farlige toksikologiske eksponeringer og miljømedicinske risikofaktorer - eller om vi i sidste ende sidder med et julebord hvor vi kun kan spise jord og drikke postevand. Medvirkende: Martin Roursgaard, Ben Nielsen Indslag:

"Lægestemmer fra Gaza" er to live oplæg fra Panum, hvor pædiater Maren Rytter og anæstesilæge Mohammad Abou-Arab deler deres erfaringer fra et kollapset sundhedsvæsen. De beskriver de ekstreme forhold, som de har været vidne til. Gennem personlige historier får vi et sjældent indblik i konsekvenserne for patienter og sundhedspersonale, med beretninger om bombardamenter, angreb mod civile og hospitaler og det psykiske pres, man lever under. Lyt med og få indsigt i en barsk virkelighed. Medvirkende: Ben Nielsen, Elissa Suleiman, Maren Rytter, Mohammad Abou-Arab Indslag:
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Eksklusive podkaster
Uten reklame
Gratis podkaster
Lydbøker
20 timer i måneden