Klimapod
Podcast von Klimapod
Klimapod handler om formidling av klimaforskning. Prosjektet er støttet av Forskningsrådets program KLIMAFORSK. Det skal spilles inn totalt 12 klimap...
Kostenlos testen für 30 Tage
Nach der Testphase nur 4,99 € / Monat.Jederzeit kündbar.
Alle Folgen
10 FolgenI denne episoden snakker vi med Guro Nereng som har jobbet med klimautfordringene mange år. Guro er stolt av å være koordinator for det velfungerende kommune-nettverket Klima Østfold, og hun er også stolt over hvor gode de er til å søke offentlige midler for å kunne gjennomføre ulike tiltak som kommer alle kommunene til gode. Mona Nilsen og Guro Nereng Guro mener at ingen ikke kan ta ansvar, og at Paris-avtalen forplikter. Hvis ikke Norge tar ansvar, hvem skal gjøre det da? Hun understreker at Paris-avtalen og ambisjonene i denne, vil prege Østfold-kommunenes arbeid med rullering av sine lokale klima- og energiplaner. Guro er ellers svært opptatt av at den lokale klimastatistikken må forbedres. I dag er SSB-tallene allerede 2 år gamle når de publiseres, og det betyr at det kan være vanskelig å måle effekten av tiltak. Hun mener ellers at alle kan gjøre litt. Vi kan fly mindre, fokusere på energisparing i hjemmet vårt, velge noe annet enn bil til jobb en gang i uka, vurdere tog som alternativ på jobbreiser – disse handlingene teller. Prøv elsykkel – det er ille bra, avslutter Guro engasjert.
I denne episoden snakker vi med Synnøve Rubach som har jobbet med bærekraftig innovasjon i mange år. Synnøve er stolt av å jobbe i et solid kompetansemiljø som Østfoldforskning, og hun er også stolt over at det er i Østfold. Mona Nilsen og Synnøve Rubach Synnøve mener vi bør ta de vanskelige samtalene om hvordan vi lever i dag, og at vi bør engasjere oss i hverandre siden vi kun har denne ene kloden. Til tross for at arbeidet med klima for tiden ser mørkt ut internasjonalt, så merker hun at det skjer mye positivt. Hun kjenner derfor på et håp for framtiden fordi hun møter mange engasjerte mennesker i sitt arbeid. Synnøve ser også egne barn som er engasjerte. Vi har alle et ansvar. Nå må vi våkne opp og få mer forskning på de store utfordringene i samfunnet, som klima, avslutter Synnøve.
I denne episoden møter vi filosofene Bente Holm Svenbalrud og Anne H. Myklebust. Vi ser på klimautfordringene og -løsningene med et filosofisk blikk. Hva handler klimautfordringene egentlig om? Hvorfor er det viktig å snakke om verdier og ansvar når vi belyser et så alvorlig tema som klimautfordringene er? Bilde: Bente Holm Svenbalrud, Mona Nilsen og Anne H. Myklebust Bente og Anne opplever at klimadebatten er for kompleks, og at det er vanskelig å forholde seg til faglige begreper og termer. Dette kan hindre engasjement blant folk. Begge mener det er en gjensidig avhengighet mellom vår klode og vi mennesker. Det handler både om moral, etikk og ansvar. Ta deg tid til denne undringssamtalen. God fornøyelse!
I denne episoden møter vi Hans Petter Kildal, director Sustainability & origination at Kinect Energy Group. Hans Petter er opptatt av fornybar energi, og han snakker engasjert om det han kaller den fornybare revolusjonen. Hans Petter gir også en god forklaring på hva «grønn strøm» er. Mona Nilsen og Hans Petter Kildal Hans Petter mener ellers at Norge bør ta et ansvar i arbeidet med klimautfordringene siden vi er en olje- og gass nasjon. Han mener også at det globale samfunnet er i det grønne skiftet. Norge bør derfor gå fra ord til handling innenfor det grønne skiftet. Hvis ikke kan Norge bli et «Kodak moment»; filmrullen. Hans Petter sin oppfordring er at vi alle bør bruke vår forbrukermakt når vi handler – still krav om miljømerking og klimaregnskap! Vær også bevisst når du velger arbeidsplass. God fornøyelse!
I Klimapods juleepisode møter vi gjestene Ole Jørgen Hanssen og Aina Stensgård fra Østfoldforskning, og Anne Marie Schrøder fra Matvett. Julen betyr ofte overflod og ikke minst gjelder det på matfronten. Østfoldforskning har beregnet at nærmere 400.000 tonn mat som kunne vært spist – eller omtrent 25 prosent av alt som produseres og omsettes i Norge, går rett i søppelbøtta. Hvordan kan vi kaste mindre mat, ikke minst i julehøytiden? Fra venstre: Mona Nilsen, Aina Stensgård og Ole Jørgen Hanssen, Østfoldforskning, og Anne Marie Schrøder, Matvett Østfoldforskning forteller hva mat og matsvinn har med klimautfordringene å gjøre, og hvorfor det er viktig å redusere matsvinn. Anne Marie Schrøder fra Matvett.no sier at restemiddager er en fin måte å spare både penger og miljø på. I tillegg smaker restemiddager godt, sier hun. En ryddeomgang i kjøleskapet er et godt råd før julen setter inn. Anne Marie deler også forbrukertips om hvordan vi kan bidra til mindre matsvinn både hjemme og utenfor hjemmet. Gode oppskrifter på bruk av restemat finner du forresten på https://www.matvett.no God fornøyelse! Ha en riktig god advent og jul. Og husk – spis opp maten din !
Nutze Podimo überall
Höre Podimo auf deinem Smartphone, Tablet, Computer oder im Auto!
Ein ganzes Universum für Unterhaltung für die Ohren
Tausende Hörbücher und exklusive Podcasts
Ohne Werbung
Verschwende keine Zeit mit Werbeunterbrechungen, wenn du bei Podimo hörst
Kostenlos testen für 30 Tage
Nach der Testphase nur 4,99 € / Monat.Jederzeit kündbar.
Exklusive Podcasts
Werbefrei
Nicht-Podimo-Podcasts
Hörbücher
20 Stunden / Monat