podcast banner
Radio Oranje
Eksklusivt på Podimo

Radio Oranje

Podcast af Dag en Nacht Media

Het bombardement op Rotterdam, de invasie van de Sovjet-Unie en de aanval op Pearl Harbor. In Radio Oranje bespreken historici Tijmen Dokter en Andrea Huntjens en podcastmaker Arco Gnocchi de hele Tweede Wereldoorlog. Iedere aflevering gaan zij door een maand uit de oorlog, van mei 1940 tot augustus 1945. Met grote, bekende gebeurtenissen en verhalen van gewone mensen, die de oorlog ook maar overkomt. Luister iedere maandag naar Radio Oranje. Geproduceerd door Dag en Nacht Media https://www.instagram.com/radiooranjepodcast/ 

Andre eksklusive shows

Det får du

Seneste episoder

40. De 'rattenoorlog' in Stalingrad | December 1942
Het is december 1942. In Eindhoven worden de fabrieken van Philips gebombardeerd door de Britten. Bij dit 'Sinterklaasbombardement' komen ook onschuldige burgers om. In Bletchley Park weten de Britse codekrakers de Duitse 'Shark'-code te ontcijferen. Dit lukt dankzij het Enigma-codeboek dat ze buit hebben gemaakt in een Duitse onderzeeër. In Frankrijk vindt een bizarre operatie plaats in een door de Duitsers bezette haven. Bewapend met kajaks gaan een stel waaghalzen op pad om een groep Duitse schepen te laten zinken. Tijmen vertelt over de Slag om Stalingrad, die deze maand zijn hoogtepunt bereikt. Er is een tekort aan alles: voedsel, water, beschutting en brandstof. Daarom wordt deze slag ook wel de 'rattenoorlog' genoemd. Je moet je immers als een rat gedragen om in deze omstandigheden te overleven. Maar Hitler en Stalin geven allebei niet op: koste wat kost zal deze stad veroverd worden. Radio Oranje is een podcast van Dag en Nacht Media. De muziek is van KLOAQ en het artwork is gemaakt door Yvonne Kroese.
1 h 2 min - 26. feb. 2024
39. Hoe het afloopt met de legendarische Virginia Hall | November 1942
Het is november 1942. Volgens sommige historici is deze maand het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, want nu valt de munt langzaam de kant van de Geallieerden op. Maar de oorlog is nog lang niet voorbij. De gevechten in Noord-Afrika gaan door en ook de Amerikanen zijn hier nu bij betrokken. Het blijkt een oefening voor D-Day te zijn. De Sovjets omsingelen de Duitsers die vechten om de Russische stad Stalingrad. En in Australië gaan Geallieerde troepen elkaar te lijf. Arco vertelt het verdere verloop van het verhaal van Viriginia Hall, de spionne die we in seizoen 2 al volgden. Haar netwerk wordt verraden door een collaborerende priester en Hall slaat op de vlucht naar Engeland. Weet ze uit handen van de Duitsers te blijven? Boekentips: - 'November 1942' van Peter Englund - 'The Wolves at the Door: The True Story of America's Greatest Female Spy' van Judith Pearson - A Woman of No Importance: The Untold Story of the American Spy Who Helped Win World War II' van Sonia Purnell Radio Oranje is een podcast van Dag en Nacht Media. De muziek is van KLOAQ en het artwork is gemaakt door Yvonne Kroese.
47 min - 19. feb. 2024
38. De Slag bij El Alamein, waar de Britten de oorlog beginnen te winnen | Oktober 1942
Het is oktober 1942. In Nederland worden de werkkampen leeggehaald en de gevangenen naar Westerbork gestuurd. Daardoor komen daar in een dag 10.000 mensen bij. Ook vanuit Noorwegen worden de eerste Joden naar concentratiekampen afgevoerd, als vergelding voor het verzet in het land. De Britten weten een Enigma-codeboek te bemachtigen en zetten daardoor een grote stap in het kraken van de geheime boodschappen van de Duitsers. Tijmen vertelt over de Slag bij El Alamein, een plaatsje in Egypte. Al maanden lopen de gevechten in Afrika niet echt op iets uit. De ene keer winnen de Duitsers en Italianen, de andere keer de Geallieerden. Maar deze slag beslist alles. Het is zelfs een van de redenen waarom de Britten uiteindelijk de hele oorlog weten te winnen. Tijmen legt uit waarom. Radio Oranje is een podcast van Dag en Nacht Media. De muziek is van KLOAQ en het artwork is gemaakt door Yvonne Kroese.
39 min - 12. feb. 2024

Populære lydbøger

En fantastisk app med et enormt stort udvalg af spændende podcasts. Podimo formår virkelig at lave godt indhold, der takler de lidt mere svære emner. At der så også er lydbøger oveni til en billig pris, gør at det er blevet min favorit app.
Rigtig god tjeneste med gode eksklusive podcasts og derudover et kæmpe udvalg af podcasts og lydbøger. Kan varmt anbefales, om ikke andet så udelukkende pga Dårligdommerne, Klovn podcast, Hakkedrengene og Han duo 😁 👍
Podimo er blevet uundværlig! Til lange bilture, hverdagen, rengøringen og i det hele taget, når man trænger til lidt adspredelse.

Tilgængelig overalt

Lyt til Podimo på din telefon, tablet, computer eller i bilen!

Et univers af underholdning på lyd

Tusindvis af lydbøger og eksklusive podcasts fra kun 79,00 kr. / måned

Ingen reklamer

Spild ikke tiden på at lytte til reklamepauser, når du lytter til Podimos indhold.

Det får du

Andre eksklusive shows

Populære lydbøger