Sjukvårdspodden

Lytt til Sjukvårdspodden

Podkast av Roche Sverige

Sjukvårdspodden bjuder in spännande gäster som samtalar om utmaningar och möjliga lösningar inom svensk hälso- och sjukvård. Podcasten är utgiven av Roche Sverige. www.roche.se.

Prøv gratis i 7 dager

99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.

Prøv gratis

Alle episoder

48 Episoder
episode Vem ska ta ansvar för vården? artwork
Vem ska ta ansvar för vården?

Hur ska svensk sjukvård styras i framtiden? I juni 2023 tillsatte regeringen Vårdansvarskommittén, med uppdrag att analysera för- och nackdelar med ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för sjukvården. Samtidigt visar en ny Novusundersökning från Roche att majoriteten av Sveriges regionpolitiker vill att staten tar ett större ansvar för vårdens finansiering, särskilt kring läkemedel.  I det här avsnittet diskuterar vi Vårdansvarskommitténs arbete och vad ett ökat statligt ansvar faktiskt skulle kunna innebära i praktiken, både för patienter och för vårdens medarbetare. Medverkande: * Karin Rågsjö, riksdagsledamot och talesperson för hälso- och sjukvård (V) och ledamot i vårdanvarskommitten  * Elisabet Lann, kommunalråd (KD) i Göteborgs stad med ansvar för äldreomsorgen och ledamot i vårdansvarskommitten. * Tobias Lundin Gerdås, ansvarig för samhällskontakter på Roche.

16. apr. 2025 - 41 min
episode Hur kan vi stärka vårdgarantin och korta väntetiderna i vården? artwork
Hur kan vi stärka vårdgarantin och korta väntetiderna i vården?

Svensk sjukvård håller hög kvalitet, men med en åldrande befolkning och ökade vårdbehov blir det allt svårare att leva upp till vårdgarantin. Många patienter, särskilt inom psykiatri, kirurgi och ögonsjukvård, får vänta längre än vad garantin anger. I detta avsnitt pratar vi om vårdgarantin – hur den fungerar idag, vilka utmaningar som finns och vilka lösningar som kan öka vårdkapaciteten. Kan fler behandlingar flyttas ut från sjukhusen? Och hur kan ny teknik och läkemedelsutveckling avlasta vården? Medverkande: * Anna Nergårdh, överläkare  och regeringens särskilda utredare av vårdgarantin * Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer * Tobias Lundin Gerdås, ansvarig för samhällskontakter på Roche

26. mars 2025 - 39 min
episode Patientinvolvering i HTA-processer – Vad kan Sverige lära av andra länder? artwork
Patientinvolvering i HTA-processer – Vad kan Sverige lära av andra länder?

I januari 2025 trädde HTAR i kraft – EU:s nya regelverk för utvärdering av läkemedel och medicinteknik. Syftet? En mer enhetlig och jämlik process för att patienter snabbare ska få tillgång till nya behandlingar. Men hur påverkar det Sverige? Och vilka utmaningar finns? I det senaste avsnittet av Sjukvårdspodden diskuterar Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV, Anne Västgård från Nätverket mot cancer och Anna Lampa, Pris- och subventionsansvarig på Roche, hur HTAR förändrar läkemedelsbedömningar, vilka utmaningar som väntar och vad Sverige kan lära av länder där patientorganisationer har en större roll i beslutsprocesserna.

11. mars 2025 - 33 min
episode Regionala skillnader i diagnostik hotar jämlik cancervård artwork
Regionala skillnader i diagnostik hotar jämlik cancervård

Diagnostiska tester är en hörnsten för att ge cancerpatienter rätt behandling i tid. Men trots nationella riktlinjer visar rapporter från Bröstcancerförbundet och Nationellt kvalitetsregister för lungcancer att tillgången till avancerade tester varierar stort mellan regioner i Sverige. Hur påverkar det patienterna – och vad krävs för att skapa en mer jämlik cancervård? Gäster är Johan Hartman, patolog vid Karolinska Institutet, Amanda Borg från Cancerfonden och Mathias Egermark, VD för Roche Diagnostics.  Programledare är Jonas Edström.

13. jan. 2025 - 27 min
episode Samordningens roll i att stärka Sveriges position inom kliniska prövningar artwork
Samordningens roll i att stärka Sveriges position inom kliniska prövningar

Under de senaste tio åren har antalet ansökningar om kliniska läkemedelsprövningar i Sverige minskat. Fler kliniska prövningar skulle inte bara ge patienterna tidigare tillgång till nya behandlingar, utan även bidra till att utveckla vården och stärka Sveriges position som en ledande aktör inom life science-sektorn. Vilken roll skulle en nationell samordning kunna spela, och vad kan vi lära oss från andra länder som Danmark och Norge?  Gäster är Maja Neiman från SwedenBIO, Kristina Kannisto från Region Stockholm och Gunilla Andrew-Nielsen från Läkemedelsverket. Programledare är Jonas Edström.

15. okt. 2024 - 38 min
Enkelt å finne frem nye favoritter og lett å navigere seg gjennom innholdet i appen
Liker at det er både Podcaster (godt utvalg) og lydbøker i samme app, pluss at man kan holde Podcaster og lydbøker atskilt i biblioteket.
Bra app. Oversiktlig og ryddig. MYE bra innhold⭐️⭐️⭐️

Prøv gratis i 7 dager

99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.

Eksklusive podkaster

Uten reklame

Gratis podkaster

Lydbøker

20 timer i måneden

Prøv gratis

Bare på Podimo

Populære lydbøker