
Oppimisen psykologia
Podcast von Hanna Siefen
Ihminen on kiinnostava – ja niin on myös oppiminen. Oppimisen psykologia -podcastissa tutkin, miten mielemme toimii, mitä kaikkea oppiminen oikeastaan on ja miten se tapahtuu arjessa. Podcast ei ole ainoastaan self helpiä tai tehokkuuspuhetta, vaan syväsukellus psykologian ilmiöihin ja siihen, miten ihminen on välillä niin kekseliäs ja välillä ihan pihalla. Tämä on podcast oppimisesta ja kaikesta siitä, mikä ihmisessä on kiinnostavaa. Ilolla, Psykologi Hanna Siefen <3 #oppiminen #psykologia #osaamisenkehittäminen #arjenpsykologia #L&D #HRD
Kostenlos testen für 30 Tage
Nach der Testphase nur 4,99 € / Monat.Jederzeit kündbar.
Alle Folgen
81 Folgen
Kehonkieli vaikuttaa vuorovaikutukseen enemmän kuin arvaamme ja usein jo ennen kuin ehdimme sanoa sanaakaan. Tässä jaksossa puhutaan eleistä, ilmeistä ja kehonkielen vaikutuksesta arjen tilanteissa. Miksi joskus päädymme kömpelöön halaus-kättely-tanssiin? Entä miten kehonkieltä voi tietoisesti havainnoida ja hyödyntää? Vieraanani on vuorovaikutuksen ja kielen tutkija ja Raami-kehittämispalvelun yrittäjä Elina Tapio. Elina kertoo mm.: 🙋♀️Mitä kaikkea kehonkieli on? Miten käsien eleet, kehonasento, päänliike, katse, proksemiikka ja esineiden käsittely palvelee vuorovaikutusta? 🤷♀️ Miten eleitä voi luokitella? 🧏♀️ Miten omia eleitä voi oppia huomaamaan ja säätelemään? 🙅♀️ Miksi konteksti ratkaisee kehonkielen tulkinnassa? 🤦♀️ Millaisia myyttejä kehonkieleen liittyy?

Työpaikalla vietetään iso osa ajasta ja se millaisia suhteita meillä on työkavereihimme, vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme ja työn mielekkyyteen. Mutta millainen on kiva työkaveri ja millainen työkaveri olet itse? Tässä jaksossa pureudeutaan työkaveruuden ihanaan ja välillä haastavaankin maailmaan. Tässä jaksossa kuulet: 🔎 Mitä tutkimukset sanovat työkaveruuden merkityksestä? 💬 Millaisia kokemuksia kuulijoilla on hyvästä työkaveruudesta? 🔥 Myytti vai fakta? Psykologi Anniina Virtanen oikoo työkaveruuteen liittyviä uskomuksia. ❓ Vastauksia kuulijoiden kysymyksiin: Voiko työkaveruutta tietoisesti rakentaa? Mitä tehdä, jos työkaveruus ei suju?

Tämän jakson aiheena on palaute. Jakson myötä tulet kuulemaan miksi palaute on tärkeää ja miten sitä voi hyödyntää. Saat myös ihan konkreettisia vinkkejä palautteen pyytämiseen. Käsitelen palautetta nimenomaan osaamisen tunnistamisen keinona, mutta toki voit kuunnella tätä jaksoa myös yleisesti palautteen merkityksestä itsetuntemuksen lisäämisen näkökulmasta. Meillä ihmisillä on myös taipumus vähätellä rutiininomaisesti osa-alueita, jotka tulevat meille luonnostaan, koska ne eivät tunnu erityisiltä. Ne ovat hiljaista tietoa, jota meidän on vaikea itse huomata. Meillä on myös aina sokeita pisteitä: asioita, joita emme näe itsessämme. Nämä voivat olla taitoja, jotka muut näkevät meissä selvästi, mutta joita emme itse huomaa. Esimerkiksi sun työkaverit saattaa ihailla tapaasi esittää monimutkaiset asiat selkeästi, vaikka sinä itse pidät sitä "vain normaalina keskustelutaitona tai tapana ilmaista itseäsi". Eli me tarvitaan muita ihmisiä oman osaamisen tunnistamiseen. Toki palaute ei ainoastaan paljasta vahvuuksia, vaan myös kehityskohtia, joita emme välttämättä itse havaitse. Kun me saadaan palautetta – oli se asiakkaalta, kollegalta, pomolta, puolisolta tai vaikka ihan satunnaiselta ohikulkijalta – siihen liittyy usein kaksi näkökulmaa, joita ei välttämättä aina tule tietoisesti pohdittua: miten itse otamme palautteen vastaan ja mistä näkökulmasta toinen sitä antaa. Näiden näkökulmien tarkastelu voi avata uusia oivalluksia siitä, mitä siitä palautteesta jää käteen.

Ajattele hetkeä, kun olet juuri aloittanut uudessa työpaikassa ja ensimmäinen kahvitauko lähestyy. Haluaisit tutustua kollegoihisi, mutta et oikein tiedä, miten aloittaa keskustelu. Tilanne tuntuu hieman jännittävältä, mutta tiedät, että olisi tärkeää oppia tuntemaan firman porukkaa. Pian tämän jälkeen osallistut alan suurimmille messuille, joissa on paljon potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Haluat hyödyntää tilaisuuden verkostoitumiseen, mutta väkijoukossa tuntemattomien ihmisten lähestyminen tuntuu haastavalta. Tässä jaksossa pohditaan verkostoitumista – aihetta, joka on olennainen osa nykypäivän työelämää, mutta josta on paljon väärinkäsityksiä. Mitä verkostoituminen oikeastaan tarkoittaa? Ja miksi se on niin tärkeä taito? Vieraanani on Laura Lindsberg, verkostoitumisen ja markkinoinnin ammattilainen ja Verkostoitumisen taito -kirjan (Alma Talent, 2024) kirjoittaja. Laura kertoo mm. - Mitä tarkoitetaan verkostoitumisella ja mitä iloa siitä voi olla? - Millaisia väärinkäsityksiä siihen liittyy? - Miten verkostoituminen kannattaa aloittaa, jos se tuntuu itselle vieraalta? - Mitkä ovat yleisimmät esteet tehokkaalle verkostoitumiselle? - Kuinka voittaa ujous tai muut henkilökohtaiset esteet verkostoitumisessa? - Miten verkostot voivat auttaa uran tärkeissä hetkissä?

Kuvittele, että esihenkilösi kehuu sinua toistuvasti. Aluksi olet iloinen, mutta pian huomaat, että kehuilla on hintansa. Esihenkilö pyytää sinua yhä useammin tekemään ylitöitä ja ottamaan lisää vastuuta. "Tämä projekti on todella tärkeä, ja sinä olet ainoa, joka pystyy hoitamaan sen kunnolla," hän sanoo. Tunnet painetta ja stressiä, mutta et halua tuottaa pettymystä. Pian alat tosissaan väsyä työn määrään, ja alat miettimään onko esihenkilösi manipuloinut sinua kehuillaan. Tämän kertaisen jakson aiheena on manipulointi ja miten se ilmenee eri tilanteissa, kuten työpaikalla, ihmissuhteissa ja jopa itsensä suhteen. Pohdimme myös, kuinka manipulaatio eroaa muusta vaikuttamisesta ja onko se aina negatiivinen asia. Kanssani keskustelemassa on kaksi erikoispsykologia: Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja. Nina ja Satu ovat kirjoittaneet aiheesta myös kirjan: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi. Nina ja Satu kertovat mm. - Miten manipulointi eroaa muusta vaikuttamisesta? - Onko manipulointi aina huono asia? - Miten manipulointi voi näkyä erilaisissa ihmissuhteissa? - Mitkä ovat tyypillisiä manipuloinnin tapoja? - Miten manipulointi vaikuttaa tunteisiin? - Miten manipuloinnilta voi suojautua?
Kostenlos testen für 30 Tage
Nach der Testphase nur 4,99 € / Monat.Jederzeit kündbar.
Exklusive Podcasts
Werbefrei
Alle frei verfügbaren Podcasts
Hörbücher
20 Stunden / Monat