podcast banner
Veldheren Historisch
Exclusivamente en Podimo

Veldheren Historisch

Podcast de Mart de Kruif, Tom de Kruif

Escucha un clip
In de podcast Veldheren behandelt generaal buiten dienst Mart de Kruif actualiteiten op het slagveld, in Veldheren Historisch duikt hij, samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag. Over de makers: Mart de Kruif (65) is voormalig luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht. Van 2011 tot en met 2016 was hij Commandant Landstrijdkrachten. De Kruif was tussen 2007 en 2008 een jaar lang verantwoordelijk voor zo’n 45.000 NAVO-militairen tijdens de missie in Afghanistan. Hierover schreef hij het boek ‘Zandhappen’ (2018). Tom de Kruif (36) is docent geschiedenis aan het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. In 2017 werd hij uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar. Iedere donderdag een nieuwe veldslag of veldheer. 

Otros podcasts exclusivos

Tu oferta:

Acceso ilimitado a todos los podcasts exclusivos
Sin anuncios
Descubre miles de audiolibros
Después de la prueba 4,99 € / mes. Sin compromiso

Todos los episodios

10 episodios
episode #9: Veldheer Maurits van Nassau artwork
#9: Veldheer Maurits van Nassau
Hij wordt gezien als de redder van de Republiek der Verenigde Nederlanden: Maurits van Nassau. Hij trad in de voetsporen van zijn vader, Willem van Oranje, en zette de strijd voort tegen de Spanjaarden. Die oorlog zou uiteindelijk 80 jaar duren. Als veldheer in hart en nieren voerde hij hervormingen in het leger door die we vandaag de dag nog steeds kennen, zoals het ‘drillen’ van soldaten en onderofficieren. Mart vertelt verder over een meesterlijke list van Maurits en hoe hij zelf een keer de Amerikanen tijdens een oefening in de luren legde.
18 abr 2024 - 26 min
episode #8: Veldslag Stalingrad artwork
#8: Veldslag Stalingrad
Een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis: de slag om Stalingrad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden de Duitsers deze Russische stad te veroveren. Maar de Russische soldaten vochten letterlijk tot de dood. Dat moest ook wel, want als ze zich terugtrokken werden ze door hun eigen officieren geëxecuteerd. Mart vertelt dat ook in het hedendaagse Russische leger het leven van een Russische soldaat niks waard is en wat er zo moeilijk is aan stadsgevechten.
11 abr 2024 - 32 min
episode #7: Veldheer Patton artwork
#7: Veldheer Patton
In deze aflevering van Veldheren Historisch: de Donald Trump van de veldheren; generaal George Smith Patton. Als een van de bekendste Amerikaanse generaals, speelde hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verslaan van de nazi’s. Tegelijkertijd was hij arrogant, onbesuisd en sloeg hij soldaten die leden aan PTSS. Was hij geniaal of knettergek? En waarom wordt hij de Trump van de veldheren genoemd?
04 abr 2024 - 18 min
episode #6: Veldslag Thermopylae artwork
#6: Veldslag Thermopylae
Een van de bekendste veldslagen uit de oudheid: de slag bij Thermopylae. De Spartaanse koning Leonidas vecht met zijn 300 speciale soldaten tegen duizenden Perzen. Om zo’n supersoldaat te worden, staat het leven van een Spartaanse krijger in het teken van vechten. Baby’s die fysiek niet in orde zijn, worden daarom zelfs van een berg gegooid. Uiteindelijk verliezen de Spartanen de slag door een verrader. Tom vraagt aan Mart hoe er tegenwoordig wordt omgegaan met verraders. Verder bespreken Tom & Mart de Kruif de Spartaanse gevechtstactieken en vertelt Mart waarom deze veldslag op de recente gevechten bij Bachmut en Avdiivka lijkt.
28 mar 2024 - 27 min
episode #5: Veldheer Winkelman artwork
#5: Veldheer Winkelman
Dé man die Nederland met man en macht verdedigde toen de Duitsers in 1940 aanvielen: Generaal Henri Gerard Winkelman. Net zoals nu, had het Nederlandse leger toen te weinig materieel. Winkelman wist Nederland vijf dagen te verdedigen, maar nadat de nazi’s Rotterdam bombardeerden en dreigden meer steden plat te gooien, kon Winkelman niet anders dan zich over te geven. In deze aflevering hoor je van Tom & Mart de Kruif op welke manier Winkelman een belangrijk aandeel bleek te hebben in dat vernietigende bombardement van Rotterdam én waarom hij in eerste instantie helemaal niet de aangewezen Nederlandse opperbevelhebber was.
21 mar 2024 - 25 min

Audiolibros populares

Soy muy de podcasts. Mientras hago la cama, mientras recojo la casa, mientras trabajo… Y en Podimo encuentro podcast que me encantan. De emprendimiento, de salid, de humor… De lo que quiera! Estoy encantada 👍
MI TOC es feliz, que maravilla. Ordenador, limpio, sugerencias de categorías nuevas a explorar!!!
Me suscribi con los 14 días de prueba para escuchar el Podcast de Misterios Cotidianos, pero al final me quedo mas tiempo porque hacia tiempo que no me reía tanto. Tiene Podcast muy buenos y la aplicación funciona bien.
App ligera, eficiente, encuentras rápido tus podcast favoritos. Diseño sencillo y bonito. me gustó.
contenidos frescos e inteligentes
La App va francamente bien y el precio me parece muy justo para pagar a gente que nos da horas y horas de contenido. Espero poder seguir usándola asiduamente.

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!

Un universo de entretenimiento en audio

Miles de podcast y audiolibros exclusivos

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Otros podcasts exclusivos

Audiolibros populares