podcast banner
Radio Oranje
Eksklusivt hos Podimo

Radio Oranje

Podkast av Dag en Nacht Media

Hør utdrag
Radio Oranje bespreekt de Tweede Wereldoorlog maand voor maand. Zo is het alsof je zelf bij bent. Iedere week duiken historici Tijmen Dokter en Andrea Huntjens en podcastmaker Arco Gnocchi in de Tweede Wereldoorlog. Zo gaan ze van mei 1940 helemaal door tot augustus 1945. Met grote, bekende gebeurtenissen en verhalen van gewone mensen, die de oorlog ook maar overkomt. Vanaf september is Radio Oranje terug met het vierde seizoen. Kun je niet wachten? In juni lanceren we een driedelige serie over tachtig jaar D-day. Daarover binnenkort meer! Geproduceerd door Dag en Nacht Media https://www.instagram.com/radiooranjepodcast/ 

Andre eksklusive podkaster

Ditt tilbud:

Ubegrenset tilgang til eksklusive podkaster
Ingen annonser
10 timer lydbøker i måneden
Etter prøveperioden kun 79,00 kr / Måned . Ingen binding.

Alle episoder

47 Episoder
episode 80 jaar D-day: één dag, drie verhalen | Vanaf 4 juni artwork
80 jaar D-day: één dag, drie verhalen | Vanaf 4 juni
Op 6 juni is het precies 80 jaar geleden dat de bevrijding van Europa begon. Daarom gingen wij van Radio Oranje naar Normandië, om uit te zoeken hoe drie getuigen D-Day meemaakten. Een Britse soldaat, een overtuigde nazi en een Franse verzetsvrouw. Allemaal hebben zij hun eigen verhaal. Je luistert de driedelige serie '80 jaar D-Day' vanaf dinsdag 4 juni op Podimo. Radio Oranje is een podcast van Dag en Nacht Media. De muziek is van KLOAQ en het artwork is gemaakt door Hester Lincke.
30. mai 2024 - 44 s
episode 44. De grootste Nederlandse staking ooit | April 1943 artwork
44. De grootste Nederlandse staking ooit | April 1943
Het is april 1943. De Amerikanen weten de geheime code van de Japanners te kraken en kunnen daardoor hun belangrijkste admiraal uitschakelen. Ondertussen ontsnapt een Poolse militair na drie jaar vrijwillige opsluiting uit Auschwitz. Dankzij zijn spionage in het concentratiekamp weten de geallieerden nu van het bestaan van de gaskamers. En in België wordt een trein die onderweg is naar het oosten tegengehouden door het verzet, waardoor honderden mensen kunnen ontsnappen. Tijmen vertelt over de grootste staking ooit op Nederlandse bodem: de April-meistakingen. Meer dan een half miljoen arbeiders leggen het werk neer als protest tegen de tewerkstelling in Duitsland. Toch is deze verzetsdaad best onbekend. De Duitsers willen een daad stellen en met persoonlijk goedkeuren van Hitler worden de stakers keihard aangepakt. Serietip: 'De Joodse Raad' op NPO 1 Radio Oranje is een podcast van Dag en Nacht Media. De muziek is van KLOAQ en het artwork is gemaakt door Yvonne Kroese.
25. mars 2024 - 56 min
episode 43. De queer verzetsgroep achter de aanslag op het Bevolkingsregister | Maart 1943 artwork
43. De queer verzetsgroep achter de aanslag op het Bevolkingsregister | Maart 1943
Het is maart 1943. Rotterdam krijgt een tweede bombardement te verduren. Deze keer zijn het niet de Duitsers, maar de geallieerden die de stad (per ongeluk) onder vuur nemen. In plaats van de haven bombarderen ze een woonwijk. Ondertussen overleeft Adolf Hitler deze maand twee keer een aanslag op zijn leven. Zonder dat hij het zelf weet, want de moordpogingen mislukken nog voor hij het merkt. Andrea vertelt het verhaal van de aanslag op het Bevolkingsregister in Amsterdam. Verkleed als politieagenten dringen leden van het verzet het register binnen om persoonsbewijzen te vernietigen: een levensgevaarlijke operatie. Aan de Plantage Middenlaan, waar het stikt van de Duitsers, steken ze het Bevolkingsregister in brand. En dat blijft dus niet lang onopgemerkt. Boekentip: 'Je mag wel bang zijn maar niet laf' van Toni Boumans Podcast-tips: - FOUT! https://share.podimo.com/s/CW0DwtJ4 - De aflevering van Alle Geschiedenis Ooit over Frieda Belinfante https://share.podimo.com/s/iecCqgGp Radio Oranje is een podcast van Dag en Nacht Media. De muziek is van KLOAQ en het artwork is gemaakt door Yvonne Kroese.
18. mars 2024 - 45 min
episode 42. De oorlog in België: het verhaal van de dappere verzetsman Victor Martin | Februari 1943 artwork
42. De oorlog in België: het verhaal van de dappere verzetsman Victor Martin | Februari 1943
Het is februari 1943. De Amerikanen winnen voor het eerst de strijd om een stuk land. Ze veroveren namelijk een klein eiland op de Japanners tijdens de Slag om Guadalcanal. In Duitsland komen meerdere studenten in verzet tegen het naziregime. Verzetsgroep de Weiße Rose verspreidt pamfletten over de Duitse universiteiten. De nazi's straffen hen keihard: broer en zus Hans en Sophie Scholl worden met de guillotine geëxecuteerd. Arco vertelt deze week alles over België tijdens de oorlog. Want bij onze zuiderburen verloopt de bezetting heel anders dan in Nederland. Zo blijft koning Leopold III tot ieders verbazing achter in België, terwijl de regering naar Londen vertrekt. De Duitsers treden bovendien een stuk minder hard op tegen de Belgische bevolking dan ze in Nederland doen. En dat is voor een groot gedeelte te danken aan Victor Martin. Deze verzetsheld trekt naar Oost-Europa om te achterhalen wat er met alle joodse Belgen gebeurt die naar het oosten zijn vervoerd. En zo ontdekt hij de gruwelijke waarheid. Filmtip: 'The Zone of Interest' Boekentip: 'Maus' door Art Spiegelman Kijk je de serie Masters of the Air op Apple TV+? Iedere vrijdag bespreken wij samen met onze collega's van Alle Geschiedenis Ooit de nieuwste aflevering. Dat doen we in de podcast Masters of the Air. Je vindt 'm hier op Podimo. Radio Oranje is een podcast van Dag en Nacht Media. De muziek is van KLOAQ en het artwork is gemaakt door Yvonne Kroese.
11. mars 2024 - 59 min
episode 41. De deportatie van de bewoners van Het Apeldoornsche Bosch | Januari 1943 artwork
41. De deportatie van de bewoners van Het Apeldoornsche Bosch | Januari 1943
Het is januari 1943. Weer een nieuw oorlogsjaar is aangebroken. In het uiterste geheim ontmoeten de geallieerde leiders elkaar in Casablanca. Daar spreken ze af dat eerst Duitsland verslagen moet worden, voordat ze zich op Japan richten. Onder andere Churchill en Roosevelt besluiten dit. Deze maand raakt ook een voorvader van Arco betrokken bij de oorlog. Carlo Gnocchi, een Italiaanse priester, brengt de laatste woorden van omgekomen soldaten naar hun families. Een bijzondere missie, waarvoor hij zalig wordt verklaard. Andrea vertelt over de deportatie van de inwoners van Het Apeldoornsche Bosch. In deze joodse instelling verblijven psychiatrische patiënten, vluchtelingen en ondergedoken joden. De nazi's besluiten het hele complex te ontruimen en zetten de inwoners direct op de trein naar Auschwitz. Een hartverscheurend tafereel, waar tot de dag van vandaag nog veel onduidelijkheid over is. Kijk je de serie Masters of the Air op Apple TV+? Iedere vrijdag bespreken wij samen met onze collega's van Alle Geschiedenis Ooit de nieuwste aflevering. Dat doen we in de podcast Masters of the Air. Je vindt 'm hier op Podimo. Radio Oranje is een podcast van Dag en Nacht Media. De muziek is van KLOAQ en het artwork is gemaakt door Yvonne Kroese.
04. mars 2024 - 45 min

Populære lydbøker

Enkelt å finne frem nye favoritter og lett å navigere seg gjennom innholdet i appen
Liker at det er både Podcaster (godt utvalg) og lydbøker i samme app, pluss at man kan holde Podcaster og lydbøker atskilt i biblioteket.
Bra app. Oversiktlig og ryddig. MYE bra innhold⭐️⭐️⭐️

Tilgjengelig overalt

Lytt til Podimo på telefonen, nettbrettet, datamaskinen eller i bilen!

Et univers av underholdning på lyd

Tusenvis av lydbøker og eksklusive podkaster

Ingen annonser

Ikke kast bort tid på å lytte til annonser når du lytter til Podimos innhold.

Andre eksklusive podkaster

Populære lydbøker