
De Universiteit van Vlaanderen Podcast
Podcast von Universiteit van Vlaanderen
Nimm diesen Podcast mit

Mehr als 1 Million Hörer*innen
Du wirst Podimo lieben und damit bist du nicht allein
Mit 4,7 Sternen im App Store bewertet
Alle Folgen
759 Folgen
Je keek er al maanden naar uit... eindelijk vakantie. Met zijn tweetjes op city trip, met het hele gezin naar zee of met vrienden gaan fietsen in Nederland. Héérlijk vooruitzicht. Maar als het dan eindelijk zover is, lijk je alleen maar ruzie te maken met je lief (en/of de rest van het gezin). Geen wonder dat de echtscheidingscijfers pieken in september! Hoe dat komt legt prof. Laura Sels, psycholoog aan de UGent, uit in deze podcast. Met gratis tips en tricks tégen vakantie- (en andere) ruzie! * Gastspreker: Laura Sels * Interviewer: Koen Fillet * Redactie en eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Alexander Van Vlierberghe Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de spelers van de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Met dank aan het Huis van Alijn, expo Foorwonder en House of Mysteries. Science at the Fair is een onderzoeksproject aan de Universiteit Antwerpen, gecoördineerd door Nele Wynants, gefinancierd door de Europese Onderzoekscommissie (ERC) in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie (subsidieovereenkomst nr. 948678 - SciFair). Op de kermis lijken de attracties elk jaar wilder en groter te worden. Fun fun fun! Dat was 150 jaar geleden héél anders. Toen stonden kermissen ook voor plezier maken, maar niet alleen... Je kon op kermissen toen vooral ook veel leren! Professor Nele Wynants is theaterwetenschapper aan de UAntwerpen en coördinator van het project Science at the fair en neemt ons mee naar toen (en naar het Huis van Alijn, in Gent). Ze legt ons uit waarom mensen op de kermis soms meer leerden dan op school. * Gastspreker: Nele Wynants * Redactie: Helene Vanlathem * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Liesbet Peremans Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de spelers van de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Joepie, ’t is zomer! Dat betekent zon, zee, park en strand. Maar soms moet je betalen voor je plekje op het strand of op een plein. Denk aan De Ster in Sint-Niklaas, het domein van Huizingen in Beersel of De Blaarmeersen in Gent… Vreemd, toch? Want zijn dit dan geen openbare plaatsen? Stadsgeograaf dr. Mattias De Backer (VUB) vindt dit absoluut niet oké en hij legt in deze podcast uit hoe het zover is kunnen komen. * Gastspreker: Mattias De Backer * Presentatie: Koen Fillet * Redactie: Nicole Tegelaar * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Heb jij je belastingen al ingevuld? En word je daar dan blij van (hoera! Ik mag er mee voor zorgen dat er wegen en scholen zijn!) of beschouw je dat toch wat als weggesmeten geld? De meeste mensen vinden het laatste... en da's raar, want in se gebeurt er echt véél goed met onze belastingen. Waarom betalen we ze dan niet graag? Het antwoord op deze vraag komt van UHasselt-econoom Maarten Corten. * Gastspreker: Maarten Corten * Redactie: Helene Vanlathem * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Liesbet Peremans Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Jacques Brel vond het al opmerkelijk... mijn Vlaand'ren land, mijn vlakke land... Vlaanderen is zo plat als een pannenkoek, maar hoe komt dat eigenlijk? Zijn hier ooit bergen geweest maar zijn die afgesleten? Wonen we op de bodem van wat ooit zee was? Fysisch geograaf Amaury Frankl (UGent) legt uit hoe het begon met een waanzinnige spectaculaire zondvloed waar zelfs de Ark van Noah je niet kon redden... * Gastspreker: Amaury Frankl * Interviewer: Koen Fillet * Redactie en eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Alexander Van Vlierberghe Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking en hulp van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, VUB, UHasselt en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de spelers van de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.