Hvad skal vi med mennesker?
Podcast von Gyldendal
Diesen Podcast kannst du überall hören, wo es Podcasts gibt und auch ohne Mitgliedschaft in der Podimo App.
Alle Folgen
7 FolgenHvad sker der, når maskiner begynder at skulle træffe etiske beslutninger? Det kan være den selvkørende bil, der i en nødsituation skal beslutte, om den skal køre ind i en børnehave eller en gammel dame i rullestol. Det kan være den autonome, militære drone, som beslutter sig for at dræbe en eftersøgt terrorist, selvom det koster 200 uskyldige mennesker livet. Eller det sociale medie som vælger udelukkende at vise dig positive opdateringer fra dine venner, fordi det gør dig gladere og får dig til at blive længere og kigge på flere reklamer. I takt med at kunstige intelligenser bliver mere og mere intelligente, bliver de også i stand til at træffe beslutninger, som griber ind i menneskers liv. Det kan være små ting, som den musik vi lytter til og de film, vi ser, men det kan også være spørgsmål om liv og død. Vært: Peter Svarre, forfatter til HVAD SKAL VI MED MENNSKER Gæst: Malene Holck Hempler, filosof, kommentator, foredragsholder og ekspert i etik.
Kunstige intelligenser vil blive mange tusind gange klogere end mennesker og gør os alle overflødige. Eller gør de? Det er det store spørgsmål, som har optaget mennesker i århundreder. Allerede i 1800-tallet skabte Mary Shelley FRANKENSTEIN, om Frankensteins monster, der vendte sig mod sin egen skaber. I begyndelsen af 1900-tallet introducerede den tjekkiske forfatter Karel Capek verden for ordet robot i et teaterstykke, der handler om hvordan robotter overtager verdensherredømmet. Og i 1982 fik Ridley Scott os til at frygte for menneskelige overlegne replikanter i filmen Blade Runner, der rejste det eksistentielle spørgsmål om hvad det overhovedet vil sige at være menneske i en verden, hvor kunstige væsner både har intelligens, råstyrke og følelser. Vært: Peter Svarre, forfatter til HVAD SKAL VI MED MENNSKER Gæst: Ole Winther, professor på Københavns Universitet og DTU og som har forsket i maskinlæring i over 20 år.
Hvad skal vi egentlig med mennesker, når de kunstige intelligenser rykker ind på arbejdsmarkedet? Det er ikke nyt, at maskiner gør mennesket overflødigt. Det har vi set siden 1800-tallet, hvor maskiner har automatiseret flere og flere manuelle arbejdsprocesser. Men over de seneste årtier er de kunstige intelligenser blevet bedre til at løse helt nye, menneskelige opgaver. I dag har vi f.eks. kunstige intelligenser, der skriver journalistiske artikler, kan hjælpe virksomheder med at lave kundesupport, og som sorterer pakker og breve. Og lige om lidt har vi måske kunstige intelligenser, der kan køre lastbiler, og dermed gøre millioner af langtidschauffører arbejdsløse. Vært: Peter Svarre, forfatter til HVAD SKAL VI MED MENNSKER Gæst: Peter Ahrenfeldt Schrøder, som arbejder for Fagbevægelsens Hovedorganisation og er ekspert i erhvervspolitik, digitalisering og fremtidens arbejdsmarked.
I denne episode skal vi tale om kunstige intelligenser, der bliver skæve af data. Vært: Peter Svarre, forfatter til HVAD SKAL VI MED MENNSKER Gæst: Michael Birkebæk Jensen, som til daglig arbejder med kunstig intelligens hos konsulentvirksomheden KPMG.
Kustige intelligenser kan indsamle usandsynlige mængder af data, som de bruger til at blive klogere og dygtigere og mere præcise. Men måske også til at overvåge, intimidere og undertrykke? Vært: Peter Svarre, forfatter til HVAD SKAL VI MED MENNSKER Gæst: Christiane Vejlø, digital trend-analytiker og direktør hos Elektronista Medier.
Nutze Podimo überall
Höre Podimo auf deinem Smartphone, Tablet, Computer oder im Auto!
Ein ganzes Universum für Unterhaltung für die Ohren
Tausende Hörbücher und exklusive Podcasts
Ohne Werbung
Verschwende keine Zeit mit Werbeunterbrechungen, wenn du bei Podimo hörst