
Vastgoed gezocht | BNR
Podcast von BNR Nieuwsradio
Nimm diesen Podcast mit

Mehr als 1 Million Hörer*innen
Du wirst Podimo lieben und damit bist du nicht allein
Mit 4,7 Sternen im App Store bewertet
Alle Folgen
243 Folgen
Ronald Huikeshoven staat al jaren aan het roer bij gebiedsontwikkelaar AM. Hij begon zijn carrière ooit als restauratie-aannemer. Gebiedsontwikkeling is niet alleen stenen stapelen. Het gaat vooral over mensen. Over hoe we willen wonen en leven. Als directievoorzitter van AM houdt Huikeshoven zich dagelijks met dit vraagstuk bezig. Hij houdt van complexe opgaven en weet als geen ander hoe je van een schets op papier een leefbare buurt maakt. Daarnaast is Huikeshoven voorzitter van branchevereniging NEPROM. Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter spraakmakende namen uit het vastgoed. Over hun carrières, ambities en dromen. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

Nederland vergrijst in rap tempo. Het is daarom onbegrijpelijk dat er niet veel meer geld wordt geïnvesteerd in specifiek zorgvastgoed. Dat betoogt Madeline Buijs in haar nieuwste column. Beleggers kopen nauwelijks zorgwoningen en nieuwbouwprojecten blijven uit. Zo heeft ABN AMRO eerder berekend dat er in 2024 maar 2.900 zorgwoningen bijkwamen, terwijl het de afspraak is dat dit er jaarlijks 30.000 moeten zijn. Buijs ziet juist in deze beleidsluwe periode een kans voor politici om verder vooruit te kijken en zorgvastgoed eindelijk de prioriteit te geven die het verdient. Madeline Buijs [https://www.colliers.com/nl-nl/experts/madeline-buijs] is sinds begin 2022 actief als Chief Economist en Head of Research bij Colliers. Hier geeft ze geeft leiding aan de researchafdeling die onderzoek doet naar de verschillende vastgoedmarkten. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

De strijd om talent gaat allang niet meer alleen over salaris en vakantiedagen. Werknemers willen een plek waar ze zich prettig voelen, kunnen focussen én collega’s ontmoeten. Deze aflevering in het kort: ☑️ Waarom het kantoor nog steeds een cruciale rol speelt ☑️ Hoe Booking.com met architectuur en beleving talent aantrekt ☑️ HAL neemt Nederlandse activiteiten van VolkerWessels over Saaie kantoorplekken met tl-licht, systeemplafond, grijze tapijttegels en rinkelende telefoons. Het is niet vreemd dat werknemers in dat geval liever thuisblijven. Maar het kan echt anders. In deze aflevering onderzoeken we hoe je jouw thuishaven ombouwt tot een magneet voor personeel. Thuiswerken blijkt een blijvertje, maar veel organisaties zoeken nu wel naar manieren om hun mensen weer wat vaker naar kantoor te krijgen. Zonder dwang, maar met verleiding. Wat werkt wel, en wat vooral niet? 🎧 Luister ook | Huib Boissevain: een uitgesproken vastgoedman [https://open.spotify.com/episode/2ljB0jIoEUId9ovwPdjwuZ?si=b7b43e2ea80d47b1] Daarover praten we met werkplekstrateeg Nick Lettink van YNNO [https://www.ynno.com/] en architect Michiel Hofman van Hofman Dujardin [https://www.hofmandujardin.nl/]. Hij is onder meer bekend van het nieuwe Booking.com-hoofdkantoor in Amsterdam. Zij leggen uit waarom de werkplek van de toekomst draait om diversiteit, daglicht en design. En waarom je het bouwen van zo’n plek vooral niet moet overlaten aan HR of facilitaire dienst alleen. Van stille zones tot sportfaciliteiten en modulair design: het moderne kantoor is een strategisch instrument geworden in de war for talent. 🎧 Luister ook: zo wil Jimmy Dijk (SP) de wooncrisis oplossen [https://open.spotify.com/episode/1IO5LFD2dg1M5iJHAzHWgH?si=92933231e99444cc] Verder is er groot nieuws in de bouwsector. HAL neemt namelijk de Nederlandse activiteiten van VolkerWessels over. Ook Boskalis is bij de overname betrokken, zij zijn al in eigendom van HAL. Het gaat om de divisies Bouw & Vastgoedontwikkeling en Infra NL, de buitenlandse tak blijft buiten de deal. Reggeborgh (de investeerder van de familie Wessels), gaat de koopovereenkomst ergens in het derde kwartaal ondertekenen [https://propertynl.com/Nieuws/Nieuwe-verhoudingen-in-de-bouw-na-overname-VolkerWessels/61cc22e4-8a2b-4bf9-b5eb-9db836e5113e], is de bedoeling. De afronding moet dan begin 2026 hebben plaatsgevonden. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

Erpacht is één van de meest verachtelijke financiële producten die bestaan. Erger nog dan de woekerpolissen. Erger ook dan de woekerrentes van DSB. Dat stelt Maarten Feilzer in zijn nieuwste column. Erfpacht is een regeling waarbij je wel een huis of gebouw bezit, maar de grond waarop het staat huurt van bijvoorbeeld de gemeente. Hiervoor betaal je jaarlijks een vergoeding, de zogenaamde canon. Dit systeem is volgens hem oneerlijk en hopeloos verouderd. Maarten Feilzer [https://www.linkedin.com/in/maarten-feilzer-742a5825/?originalSubdomain=nl] is directeur van Zadelhoff, dat een portefeuille van ongeveer 600 miljoen aan stenen beheert. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

Ons landschap piept en kraakt. Meer huizen, meer infrastructuur. Maar ook: natuurherstel en klimaatadaptatie. In ‘Contouren van een nieuw land’ beschrijft Floor Milikowski hoe Nederland zich opnieuw kan uitvinden. Deze aflevering in het kort: ☑️ Woningbouw, infrastructuur en klimaatdruk leggen druk op landschap ☑️ Gebiedsgericht plannen is de sleutel tot vernieuwing ☑️ Blackstone stort zich op Nederlandse markt voor vakantieparken Hoe ziet Nederland eruit in 2035 of zelfs 2125? Ons land staat aan de vooravond van grote ruimtelijke keuzes. De woningnood is nijpend, het landschap raakt uitgeput en de gevolgen van klimaatverandering kloppen steeds harder aan de deur. In haar nieuwste boek laat journalist en planoloog Floor Milikowski [https://www.floormilikowski.com/] zien dat er wél alternatieven zijn. Ze reisde het land door en sprak met boeren, ontwerpers, pioniers en doeners die laten zien hoe het anders kan. 🎧Luister ook: Als er weer een crisis komt | Opinie [https://open.spotify.com/episode/335Xw1vl5B2ED178CnTA6D?si=a327ad4b6d914115]In deze aflevering vertelt Milikowski waarom ruimtelijke ordening een sleutelrol speelt in de transitie naar een leefbaarder Nederland. Ze stelt dat onze huidige manier van bouwen en plannen verouderd is en pleit voor gebiedsgerichte oplossingen waarbij de bodem, het water en het welzijn van mens én natuur centraal staan. Ook spreekt ze over de rol van verbeeldingskracht in beleid: "We hebben mensen nodig die het aandurven om te dromen, en om anders te denken”, aldus Milikowski. "Want als we durven kiezen voor een andere inrichting van ons land, kunnen woonwijken groener worden, platteland vitaler en economieën weerbaarder." 🎧 Luister ook: Spectaculaire statistieken | Opinie [https://open.spotify.com/episode/1YAls9MzPjMRwuDbkmhqkZ?si=3e4fe334572043c4] De Amerikaanse investeerder Blackstone neemt RCN Vakantieparken [https://www.rcn.nl/nl] over. Zij beheren achttien vakantieparken in Nederland, Duitsland en Frankrijk. RCN staat voor Stichting Interkerkelijk Oriëntatiecentrum en werd oorspronkelijk opgericht met een christelijke missie om betaalbare vakanties aan te bieden. Blackstone zegt de maatschappelijke waarden van RCN te respecteren, zoals het aanbieden van vakanties aan mensen in armoede. De overname markeert Blackstones entree [https://www.nrc.nl/nieuws/2025/06/26/amerikaanse-investeerder-blackstone-nieuwe-eigenaar-van-rcn-vakantieparken-a4898414] op de Nederlandse markt voor recreatief vastgoed. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.