Vastgoed gezocht | BNR

Höre Vastgoed gezocht | BNR

Podcast von BNR Nieuwsradio

Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken elke week in de wereld van het vastgoed. Informatief, scherp, opiniërend én met een vleugje humor. Vastgoed Gezocht biedt een wekelijkse update over de wereld van de stenen. Elke aflevering duurt ongeveer 25 minuten en geeft luisteraars inzicht in de nieuwste trends, ontwikkelingen en kansen binnen de vastgoedsector. De onderwerpen zijn niet alleen interessant voor professionals in de vastgoedbranche, maar bijvoorbeeld ook voor particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn in het investeren in vastgoed.   De onderwerpen in Vastgoed Gezocht Elke aflevering behandelt een specifiek thema of aspect van de vastgoedmarkt. Over de toekomst van kantoren tot nieuw beleid voor de woningmarkt. Van investeringsstrategieën tot fiscale kwesties. En van duurzame bouwoplossingen tot het investeren in een tweede huis in het buitenland. Deskundige gasten, waaronder vastgoedanalisten, economen, succesvolle investeerders en bouwondernemers delen hun inzichten en ervaringen. Veel kopstukken uit de vastgoedwereld zijn de afgelopen jaar als gast in het programma verschenen. Onder hen onder meer minister Hugo de Jonge, bouwondernemer Job Dura, Annelou de Groot van Cushman en Wakefield, hoogleraar Peter Boelhouwer, Claire van Staaij van ABN AMRO en vastgoednestor Cor van Zadelhoff.   Informatief en opiniërend Naast analyses en discussies biedt het programma ook praktische tips en adviezen voor vastgoedinvesteerders. Die zijn niet alleen bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld net een tweede pand hebben gekocht, maar ook gericht aan professionals die investeren in grote nieuwbouwprojecten. Vastgoed Gezocht is niet alleen informatief, het programma biedt ook opinie. Elke aflevering begint namelijk met een nieuwsoverzicht, waarbij co-host Maarten de Gruyter zijn ongezouten mening laat horen.   De presentatoren van Vastgoed Gezocht Presentator van het programma is Maarten Bouwhuis. Naast zijn werk voor BNR Nieuwsradio is Bouwhuis actief als dagvoorzitter. De afgelopen vijftien jaar leidde hij honderden congressen, seminars en publieksbijeenkomsten. Daarvoor was hij werkzaam bij het Nederlands Debat Instituut als debatleider en trainer. Co-host Maarten de Gruyter is mededirecteur van Boelens de Gruyter, een bekende projectontwikkelaar voor grootschalige woon- en kantoorontwikkelingen en distributiecentra. In 2018 werd hij uitgeroepen tot vastgoedman van het jaar. Daarnaast is hij oprichter van de Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland).

Kostenlos testen für 30 Tage

4,99 € / Monat nach der Testphase.Jederzeit kündbar.

Gratis testen

Alle Folgen

224 Folgen
episode Een WOZ-cap voor de yuppen | Opinie artwork
Een WOZ-cap voor de yuppen | Opinie

De aanpassing van de WOZ-cap lijkt op het eerste gezicht goed nieuws voor de huurmarkt, maar in werkelijkheid profiteren vooral koopstarters met een goed inkomen. Dat stelt Matthijs Koorevaar in zijn nieuwste column. In steden als Amsterdam verdwijnen huurwoningen uit de markt, terwijl huurders met lage inkomens achterblijven zonder alternatief. De echte problemen zitten volgens Koorevaar niet in dure wijken, maar in achtergebleven gebieden waar huurders relatief het meest betalen. 'Investeren in deze huurders, dát is pas sociaal beleid', zo betoogt hij. Matthijs Korevaar [https://www.eur.nl/people/matthijs-korevaar] werkt als universitair docent Finance aan Erasmus School of Economics in Rotterdam. Hij publiceert regelmatig over de woningmarkt. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

17. Apr. 2025 - 3 min
episode Zoeken naar de contouren van een mooier Nederland artwork
Zoeken naar de contouren van een mooier Nederland

Wouter Veldhuis neemt afscheid als Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Hij zag de afgelopen jaren veel goede wil en ambitie bij ambtenaren, maar miste daarentegen vaak de politieke lef om harde keuzes te maken. Deze aflevering in het kort: ☑️ Het afscheidsinterview van 'mister ruimtelijke ordening' Wouter Veldhuis ☑️ Hoe investeringen aan het energienet en landschapsontwikkeling samen kunnen gaan ☑️ Vastgoed Belang reageert op de nieuwe huurregels van minister Keijzer In deze aflevering praten we met de man die de afgelopen vijf jaar het kabinet mocht adviseren over hoe we Nederland ruimtelijk inrichten. Wouter Veldhuis [https://www.must.nl/team/] waarschuwde regelmatig voor verrommeling, pleitte voor kwaliteit boven kwantiteit en zette zich in voor de menselijke maat in nieuwbouw. Nu zijn termijn als Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving erop zit, blikt hij terug: wat lukte er wél en waar liep het vast? Maar belangrijker nog: hoe moeten we verder? Veldhuis heeft een duidelijke boodschap aan projectontwikkelaars, politici én burgers: ontwerp is geen luxe, maar noodzaak. 🎧 Luister ook | Huib Boissevain: een uitgesproken vastgoedman [https://open.spotify.com/episode/2ljB0jIoEUId9ovwPdjwuZ?si=b7b43e2ea80d47b1] Veldhuis waarschuwt voor bouwen zonder visie en pleit voor kwaliteit boven kwantiteit. Hij vertelt waarom we moeten stoppen met ‘bouwen alsof we een spreadsheet invullen’, en waarom ontwerpers een veel grotere rol verdienen in het ruimtelijk beleid. Ook bespreekt hij hoe energieprojecten – zoals de uitbreiding van het hoogspanningsnet – juist kunnen bijdragen aan mooiere landschappen [https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/actueel/nieuws/2025/03/21/landschap-onder-hoogspanning-van-inpassen-naar-aanpassen], mits goed ontworpen. Tot slot deelt hij met ons zijn droombeeld voor Nederland in 2050. 🎧Luister ook | Bas van Veggel: een duizendpoot in het vastgoed [https://open.spotify.com/episode/1AAdTmtbL6MxxIPzAnmUQX?si=54f67a7ed5254bd4] Vastgoed Belang-voorman Niek Verra reageert op de plannen van woonminister Mona Keijzer. Zij presenteerde afgelopen plannen om de Wet Betaalbare Huur aan te passen. Zo wil ze de uitpondgolf tegengaan. De belangrijkste wijziging is dat de WOZ-waarde van een woning zwaarder gaat meewegen in het puntensysteem dat bepaalt hoeveel huur een verhuurder mag vragen. In gemeenten met hoge huizenprijzen zouden verhuurders daardoor volgens Keijzers plannen straks een hogere huur mogen rekenen. Vastgoed Belang [https://www.vastgoedbelang.nl/default.aspx] is blij met de aanpassingen, toch zijn ze volgens hem niet genoeg om de uitpondgolf te stoppen. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

14. Apr. 2025 - 29 min
episode Zo worden de vastgoedmiljarden van ABP belegd artwork
Zo worden de vastgoedmiljarden van ABP belegd

Wat doet een grote vastgoedbelegger als APG in een tijd van economische onzekerheid, strengere regelgeving en klimaatrisico's?  Deze aflevering in het kort: ☑️ Robert-Jan Foortse ziet de VS nog niet als een rode vlag ☑️ Klimaatrisico's spelen steeds grotere rol in vastgoedstrategie van APG ☑️ Adviesgroep STOER wil hoger beroep bij omgevingsvergunning schrappen Robert-Jan Foortse is hoofd Europees vastgoed bij APG [https://apg.nl/], dat de pensioengelden van ABP beheert. Hij geeft in deze aflevering een exclusief inkijkje in het vastgoedbeleid van Nederlands grootste pensioenbelegger. In hun pot zit 500 miljard euro aan beheerd vermogen, zo’n 10 procent daarvan zit in stenen. Wat is de strategie, welke vastgoedsectoren zijn interessant en wat moet er gebeuren om Nederland aantrekkelijk te houden voor institutionele beleggers? Foortse legt uit hoe het fonds omgaat met stijgende rentes, onvoorspelbaar beleid en strengere duurzaamheidsregels.  🎧Luister ook | Bas van Veggel: een duizendpoot in het vastgoed [https://open.spotify.com/episode/1AAdTmtbL6MxxIPzAnmUQX?si=54f67a7ed5254bd4] Natuurlijk gaat het ook over de Nederlandse woningmarkt. Pensioenfonds ABP trekt de komende jaren 5 miljard euro uit voor de bouw van betaalbare huurwoningen, met huurprijzen tussen de 650 en 950 euro per maand. Met deze investeringen wil ABP naar eigen zeggen nadrukkelijk een maatschappelijke rol vervullen. Een deel van dat geld is al belegd, via projecten met Bouwinvest en Greystar [https://apg.nl/publicatie/apg-investeert-namens-abp-in-betaalbare-woningen/]. Foortse laat in het gesprek doorschemeren dat er snel nieuwe projecten bekendgemaakt worden.  🎧 Luister ook | Huib Boissevain: een uitgesproken vastgoedman [https://open.spotify.com/episode/2ljB0jIoEUId9ovwPdjwuZ?si=b7b43e2ea80d47b1] Maarten de Gruyter is voorzichtig positief over het rapport van de adviesgroep STOER. Dat spaart heilige huisjes niet [https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/stoer-haalt-bezem-door-ruimtelijke-regelgeving]in hun conceptrapport over het versnellen van de woningbouw. Zo moet er straks geen hoger beroep meer mogelijk zijn bij omgevingsvergunningen voor woningbouw. Ook pleit de adviesgroep voor bouwen langs het IJsselmeer en in de uiterwaarden. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

07. Apr. 2025 - 29 min
episode Besluiteloosheid remt ons land | Opinie artwork
Besluiteloosheid remt ons land | Opinie

In Haarlem sneuvelde een plan voor 150 jongerenwoningen op één parkeerplaats. De Raad van State gaf twee bezwaarmakers gelijk, omdat de gemeente het plan slecht had onderbouwd.  De werkelijke pijn? Gebrek aan inspraak, zegt Maarten Bouwhuis in deze column. Dit is volgens hem geen uitzondering, maar een symptoom van falend bestuur. 'Nederland heeft leiders nodig die durven kiezen, groot kunnen denken en verder kijken dan regels en belangen. Luister naar burgers, maar durf ook te beslissen.’ Maarten Bouwhuis [https://maartenbouwhuis.nl/] is presentator van Vastgoed Gezocht en werkt daarnaast als dagvoorzitter.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

03. Apr. 2025 - 4 min
episode Hoe interessant is de vastgoedmarkt in België? artwork
Hoe interessant is de vastgoedmarkt in België?

Het kan best aantrekkelijk zijn om als Nederlandse vastgoedbelegger de grens over te steken richting België. Maar wat zijn de verschillen met Nederland, hoe zit het met de regels en hoe stabiel zijn investeringen in bedrijfspanden? Deze aflevering in het kort: ☑️ Een blik op de vastgoedmarkt in België ☑️ De status aparte van de kantorenmarkt in Brussel ☑️ Sjoemelen met energielabels, het gebeurt nog steeds De Belgische vastgoedmarkt lijkt in veel opzichten op die in Nederlands. Toch zijn er zeker ook een paar opvallende verschillen. Die gaan bijvoorbeeld over de duur van huurcontracten in de kantorenmarkt van Brussel, de wijze waarop energielabels worden toegekend en de snelheid van vergunningstrajecten. Te gast is Kim Verdonck, head of research bij CBRE België [https://www.cbre.be/nl-be]. Hij legt uit waarom de Brusselse kantorenmarkt zo interessant is voor beleggers. De Europese instanties zorgen voor een continue vraag naar hoogwaardig vastgoed, waarbij het niet ongebruikelijk is om huurcontracten van 20 jaar of langer af te sluiten. 🎧 Luister ook | Frank van Gool ontwikkelt woonconcepten voor arbeidsimmigranten [https://open.spotify.com/episode/6f9QxaOzKBDceYq2SiKxGg?si=11898dc556fe407e] Daarnaast kijken we naar de woningmarkt bij onze zuiderburen. Ook daar is sprake van woningnood, al zijn de prijzen niet zo snel gestegen als bij ons. Een groot verschil is zelfbouw op eigen grond. Dat is in België veel gebruikelijker dan bij ons, waar de ruimtelijke ordening heel strak is geregeld. Toch worstelen ook Belgische projectontwikkelaars met lange procedures en regionale verschillen in wetgeving. Ook de fiscaliteit komt uiteraard aan bod. 🎧 Erfpacht, hoe houdbaar is dat systeem nog? [https://open.spotify.com/episode/4Dbu44lIBxi4xmA9yRppaB?si=743d1253515e444a] Maarten de Gruyter blikt terug op de aflevering van afgelopen week, waarin het ging over energielabels. De collega's van het FD pakten de afgelopen dagen flink uit met het nieuws dat er nog steeds regelmatig wordt gesjoemeld [https://fd.nl/economie/1549587/woningeigenaren-profiteren-van-tienduizenden-dubieuze-energielabels]. Het energielabel voor koop- en huurwoningen is in korte tijd van groot financieel belang geworden en onderzoek van het FD blijkt dat de sector hier gretig op inspeelt. Tienduizenden energielabels zijn op dubieuze wijze nét in een ‘groenere’ categorie getild. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

31. März 2025 - 33 min
Der neue Look und die “Trailer” sind euch verdammt gut gelungen! Die bisher beste Version eurer App 🎉 Und ich bin schon von Anfang an dabei 😉 Weiter so 👍
Eine wahnsinnig große, vielfältige Auswahl toller Hörbücher, Autobiographien und lustiger Reisegeschichten. Ein absolutes Muss auf der Arbeit und in unserem Urlaub am Strand nicht wegzudenken... für uns eine feine Bereicherung
Spannende Hörspiele und gute Podcasts aus Eigenproduktion, sowie große Auswahl. Die App ist übersichtlich und gut gestaltet. Der Preis ist fair.

Kostenlos testen für 30 Tage

4,99 € / Monat nach der Testphase.Jederzeit kündbar.

Exklusive Podcasts

Werbefrei

Alle frei verfügbaren Podcasts

Hörbücher

20 Stunden / Monat

Gratis testen

Nur bei Podimo

Beliebte Hörbücher