podcast banner
Walhalla
Exclusivamente en Podimo

Walhalla

Podcast de Sander Schimmelpenninck & Charlotte Boström

Nederlander-in-Zweden Sander Schimmelpenninck is net vader geworden en net als elke ouder wil hij het beste voor zijn kind. Maar nu hij de knäckebröd met muisjes achter de kiezen heeft, is het tijd om te kiezen in welk land hij zijn kind laat opgroeien: Nederland of Zweden? En dus gaat hij in gesprek met Zweed-in-Nederland Charlotte Boström om beide landen op grote en kleine thema’s te vergelijken om te bepalen wat over de gehele linie de beste plek is: het Walhalla. De thema's van de afleveringen zullen politiek geladen zijn. Denk aan kansenongelijkheid, segregatie, onderwijs, immigratie, gendergelijkheid. 

Otros podcasts exclusivos

Tu oferta:

Acceso ilimitado a todos los podcasts exclusivos
Sin anuncios
Descubre miles de audiolibros
Después de la prueba 4,99 € / mes. Sin compromiso

Todos los episodios

9 episodios
episode De dood: 'Handje schudden met koffie en natte cake' artwork
De dood: 'Handje schudden met koffie en natte cake'
De afsluiting van een serie voelt een beetje als de afsluiting van een leven. Waar gaan we oud worden? Waar wil je nog niet dood gevonden worden? Het einde van het leven is minstens zo belangrijk als de rest van je leven. Politieke besluiten liggen ten grondslag aan de kwaliteit van het einde van het leven in beide landen. En omdat dit de laatste is, tellen we de score en maken de balans op: welk paspoort krijgt Sanders dochter?
11 dic 2023 - 39 min
episode Cultuur: 'de Nederlander eet veel boterhammen' artwork
Cultuur: 'de Nederlander eet veel boterhammen'
Cultuur! Welke is beter? De Zweedse of de Nederlandse? Waar schrok Sander van toen hij in Zweden arriveerde? En wat vond Charlotte echt niet te doen in Nederland? We hebben het over zwarte piet, Vincent van Gogh en Zweedse muziek. En waar komt het stempeltje voor Sanders dochter in het paspoort?
04 dic 2023 - 42 min
episode Gendergelijkheid: 'Nederlandse vrouwen hebben een grote bek’ artwork
Gendergelijkheid: 'Nederlandse vrouwen hebben een grote bek’
Vrouwen zijn beter in zorgen, mannen kunnen beter kasten tillen. Meisjes gaan in de poppenhoek spelen en jongetjes spelen met lego. In Zweden houden ze niet vast aan deze stereotypering, daar mag je spelen met wat je wil. Toen Charlotte in Nederland haar kind naar de opvang bracht, was ze verbaasd dat er afgebakende hoekjes voor jongens en meisjes bestonden. In deze aflevering hebben we het over gendergelijkheid en proberen we te duiden hoe verschillen tussen de man en de vrouw tot stand zijn gekomen. En, waar de dochter van Sander beter af is.
27 nov 2023 - 50 min
episode Democratie: ‘Nederlanders stemmen ieder jaar op een andere partij’ artwork
Democratie: ‘Nederlanders stemmen ieder jaar op een andere partij’
2 dagen voor de verkiezingen zoomen we even uit en beschouwen we welke democratie beter is. Nederland is zo versplinterd als maar kan, moeten we net als in Zweden een kiesdrempel invoeren? Charlotte slaat Sander weer om te oren met feiten en lijstjes, terwijl Sander voor de geïnformeerde onderbuik kiest. Uit die onderbuik rommelt de zorg dat er alleen nog maar ongeschikte mensen de politiek in gaan, omdat er van alle kanten bedreigingen naar Den Haag geslingerd worden. In welk land de dochter van Sander beter haar stem kan uitbrengen, hoor je in de vijfde aflevering van Walhalla!
20 nov 2023 - 33 min
episode Kansengelijkheid: ‘Zweden is gelijker én ongelijker’ artwork
Kansengelijkheid: ‘Zweden is gelijker én ongelijker’
Kansengelijkheid. Na een televisieserie en een boek mag Sander eindelijk ook een podcast maken over zijn favoriete onderwerp. Hij boft maar. Eigenlijk gaat de helft van de aflevering over trakteren op werk of de basisschool. De verschillen werden hier meteen duidelijk. Voor Charlotte was dit een absolute cultuurshock en Sander had niets liever gewild dan iets anders dan een zure vrucht trakteren. Op de Nederlandse scholen is trakteren toegestaan, maar wordt er op je neergekeken als je havo in plaats van vwo gaat doen. In Zweden is naar de timmerschool gaan niet minder dan het gymnasium. Dat heeft als gevolg dat obers, timmerlieden en schilders in Zweden veel professioneler zijn dan in Nederland. Maar het kan er ook mee te maken hebben dat deze banen beter beloond worden. Sander predikte altijd dat vermogensongelijkheid niet erger kan dan in Nederland, tot hij besefte dat het gras bij de Zweedse buren absoluut niet groen is. Gelig, zelfs. Uit welk land komt het kansengelijke stempeltje in het paspoort van het kleine Schimmelpenninckje?
13 nov 2023 - 46 min

Audiolibros populares

Soy muy de podcasts. Mientras hago la cama, mientras recojo la casa, mientras trabajo… Y en Podimo encuentro podcast que me encantan. De emprendimiento, de salid, de humor… De lo que quiera! Estoy encantada 👍
MI TOC es feliz, que maravilla. Ordenador, limpio, sugerencias de categorías nuevas a explorar!!!
Me suscribi con los 14 días de prueba para escuchar el Podcast de Misterios Cotidianos, pero al final me quedo mas tiempo porque hacia tiempo que no me reía tanto. Tiene Podcast muy buenos y la aplicación funciona bien.
App ligera, eficiente, encuentras rápido tus podcast favoritos. Diseño sencillo y bonito. me gustó.
contenidos frescos e inteligentes
La App va francamente bien y el precio me parece muy justo para pagar a gente que nos da horas y horas de contenido. Espero poder seguir usándola asiduamente.

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!

Un universo de entretenimiento en audio

Miles de podcast y audiolibros exclusivos

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Otros podcasts exclusivos

Audiolibros populares