Decemberkøkken
Kostenloser Podcast

Decemberkøkken

Podcast von DR

Starte kostenlos
I Kina spiser de hunde og I Danmark putter vi sild i eddike. Maden, vi spiser er både kultur, identitet, idealisme, historie, fællesskab, sundhed og sanselig nydelse. Gå i køkkenet med P1 og Susanna Sommer og hør om fortidens udhulede øjenæbler fyldt med fin postej, fremtidens ormeletter og larvesnacks, om nutidens madintegration, måltidet, der danner og socialiserer, grønne aktivister og østersliderlighed. 

Diesen Podcast kannst du überall hören, wo es Podcasts gibt und auch ohne Mitgliedschaft in der Podimo App.

Alle Folgen

5 Folgen
episode Decemberkøkken 5:5 - Erotik bag østersskallen 2017-12-30 artwork
Decemberkøkken 5:5 - Erotik bag østersskallen 2017-12-30

Chilli, chokolade, champagne og østers har i tidernes løb ligget på tallerkenen, når den elskede skulle lokkes med i seng. På en husbåd i Københavns havn vrider vi østerskniven ind under de knortede skaller og lader boblerne skumme i glasset. Det handler om havets elegantier, som vi blandt andet nyder med et stænk æbleeddike og lidt rødløg, om det fascinerende mikrokosmos, der gemmer sig bag den hårde skal, om at skabe nyttehaver i havnen og om østerens erotiske historie, som man kan følge helt tilbage til romerne. De mente blandt andet at sædernes forfald skyldtes, at kvinderne ikke var til at styre, fordi de spiste store østers efter midnat. Medvirkende: Bodil Sofie Espersen og Nina Bauer. Tilrettelægger og køkkenskriver: Susanna Sommer.

30. Dez. 2017 - 29 min
episode Decemberkøkken 4:5 - Bordets glæder 2017-12-23 artwork
Decemberkøkken 4:5 - Bordets glæder 2017-12-23

Community (fællesskab) stammer fra det latinske udtryk: 'Com panes', som betyder delte forsyninger. Og det at dele mad og spise sammen er grundlaget for mange fælleskaber. Et af kristendommens vigtigste symboler er altergangen, hvor forholdet til Gud udtrykkes i brød og vin. Og mere prosaisk, så er måltidet også der hvor vi lærer at være sociale væsner, og bliver forankret og udfordret i samværet med familie og venner. Måltidet er både hårdkogt ulvetimepraktik og fyldt med forestillinger om hvad der er 'det gode liv'. Samtidig er måltidet under pres af flimrende skærme, facebooknotifikationer, take away og en køleskabskultur, hvor hver henter sin egen mad, når det passer ham eller hende. Decemberkøkken dykker ned i måltidets betydning og sammenhængskraft, og over fiskesuppe og tatar ser vi også på kunstens måltider; fx Babettes forlorne skildpadde, cornflakes med råddden mælk hos Knausgård eller Johannes V. Jensens frokostpassion. Medvirkende: Johannes Andersen, Casper Thrane og Jørgen Holdt Eriksen. Tilrettelægger og køkkenskriver: Susanna Sommer.

23. Dez. 2017 - 29 min
episode Decemberkøkken 3:5 - Ind i køkkenet og ud i Danmark 2017-12-16 artwork
Decemberkøkken 3:5 - Ind i køkkenet og ud i Danmark 2017-12-16

Mad er blevet et integrationsredskab. I denne uge er decemberkøkkenet på besøg hos Send Flere Krydderiers spiseri, hvor køkkenet emmer af grin og krydderdampende gryder. Frokostrykket er igang og mens der bliver hældt pink rødbedesuppe i skålene fortæller kvinderne i køkkenet om glæden over at kunne klare sig selv og stoltheden over at dele sin madkultur og kunnen. Send Flere Krydderier er en socialøkonomisk virksomhed, der driver spiseri, laver catering og madklub, og direktør Mirka Mozer, forklarer hvorfor mad er så godt til at bygge bro og skabe forandring. Og så besøger vi Ishtar - de etniske rødstrømper, hvor blandt andre syriske flygtningekvinder laver cateringmad, madkurser og folkekøkken. Projektets leder Manal Jacobs fortæller hvordan de bruger maden til at skabe integration, netværk og kontakt, for danskerne er svære at komme ind på livet af - medmindre der er noget på tallerknen. Medvirkende: Mirka Mozer, Rachida Moufid, Ghada Baba Nasser, Fadimo Nuur og Manal Jacobs. Tilrettelægger og køkkenskriver: Susanna Sommer.

16. Dez. 2017 - 29 min
episode Decemberkøkken 2:5 - De grønne aktivister 2017-12-09 artwork
Decemberkøkken 2:5 - De grønne aktivister 2017-12-09

Kødproduktion er meget belastende for miljøet og derfor batter det, hvis man bytter bøf ud med broccoli og det gør flere og flere - særligt unge. De vil leve bæredygtigt og bliver veganere og vegetarer af ideologiske grunde. Vi går i køkkenet med en flok unge kvinder fra Sustain Daily - et bloggerfællesskab, webmagasin og community, som vil ændre verden en hverdagsvane ad gangen. Det handler blandt om hvordan man lever med den dårlige klimasamvittighed og hvorfor det bæredygtige liv også skal være smukt og fotograferes til Instagram og så kan du også møde kogebogsforfatteren Kirsten Skaarup. Hun blev vegetar for 50 år siden og dengang var der mere hån end hype, når man valgte en grøn livsstil. Medvirkende: Emma Slebsager, Johanne Stenstrup, Ditte Rosenquist og Kirsten Skaarup. Tilrettelægger og køkkenskriver: Susanna Sommer.

09. Dez. 2017 - 29 min
episode Decemberkøkken 1:5 - Sku' det nu være mad? 2017-12-02 artwork
Decemberkøkken 1:5 - Sku' det nu være mad? 2017-12-02

Mad er identitets- og kulturmarkør. Det vi opfatter som mad gør os til et samfund eller en gruppe og adskiller os fra 'de andre'. I Kina spiser de hunde og i Danmark putter vi sild i karry. Dem og os. I Decemberkøkken bliver der lavet sprøde larver, ormeletter og pebernødder med eksotiske krydderier, som engang var overklassens måde at vise sin status. Vi taler om hvorfor noget er klamt og andet er livret og om hvordan vores forhold til smag og råvarer afspejler fx. nationalitet, religion eller klasse. For kan de rige bedre kan lide østers end de fattige, hvorfor holdt vi op med at spise udhulede øjenæbler fyldt med postej og hvordan er nye råvarer med tiden blevet en del af den danske madkultur? Det handler om at æde sig ind i fællesskabet og om hvem der spiser myrer, moderkage, svinekød i børnehaven eller aldrig ville røre en reje. Medvirkende: Nina Askov, forfatter til bogen Insekter på menuen., Inge-Mette Petersen, formidlingsmedarbejder og kokkepige på Frilandsmuseet og Susanne Højlund Pedersen, antropolog og forfatter til bogen Smag. Tilrettelægger og køkkenskriver: Susanna Sommer.

02. Dez. 2017 - 29 min
Der neue Look und die “Trailer” sind euch verdammt gut gelungen! Die bisher beste Version eurer App 🎉 Und ich bin schon von Anfang an dabei 😉 Weiter so 👍
Eine wahnsinnig große, vielfältige Auswahl toller Hörbücher, Autobiographien und lustiger Reisegeschichten. Ein absolutes Muss auf der Arbeit und in unserem Urlaub am Strand nicht wegzudenken... für uns eine feine Bereicherung
Spannende Hörspiele und gute Podcasts aus Eigenproduktion, sowie große Auswahl. Die App ist übersichtlich und gut gestaltet. Der Preis ist fair.

Nutze Podimo überall

Höre Podimo auf deinem Smartphone, Tablet, Computer oder im Auto!

Ein ganzes Universum für Unterhaltung für die Ohren

Tausende Hörbücher und exklusive Podcasts

Ohne Werbung

Verschwende keine Zeit mit Werbeunterbrechungen, wenn du bei Podimo hörst

Dein Angebot

Unbegrenzter Zugang zu allen exklusiven Podcasts
Ohne Werbung
20 Stunden Hörbücher / Monat
Nach der Testphase nur 4,99 € / Monat. Keine Vertragsbindung.

Andere exklusive Podcasts

Beliebte Hörbücher