
Klassikern
Podcast von Sveriges Radio
Kulturredaktionen lyfter fram klassiska verk ur historien och utnämner moderna Klassiker. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson
Nimm diesen Podcast mit
Alle Folgen
755 Folgen
Fredrik Wadström om den polske science fiction-författaren Stanislaw Lems roman Solaris från 1961. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/3315?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_klassikern] En psykolog skickas till en rymdstation vid den avlägsna planeten Solaris där någonting tycks ha hänt med dem som arbetar där. När han kommer fram upptäcker han att den levande planeten har börjat skicka så kallade besökare till forskarna på rymdstationen. Det handlar inte om drömsyner utan om levande varelser - speglingar - hämtade från var och ens inre värld av minnen och fantasier. Huvudpersonens ”besökare” visar sig vara en tidigare flickvän som tagit livet av sig för flera år sedan, men som nu dyker upp i en kopia. Stanislaw Lem debuterade på 1940-talet och skrev ”Solaris” under sin allra mest produktiva period under åren efter Stalins död. Han upptäckte tidigt att det censuren i det kommunistiska Polen inte var lika hård mot science fiction som den var mot annan litteratur. ”Solaris” har blivit känd för en ännu större publik genom den sovjetiske regissören Andrej Tarkovskijs filmatisering från 1972, en film som Stanislaw Lem själv inte tyckte om. Nya rön i vår tid i forskningen kring Stanislaw Lems judiska bakgrund visar tidigare okända kopplingar till Förintelsen på 1940-talet, något som nu väcker frågor kring hur vi kan läsa hans böcker om rymden och framtiden. Programledare: Fredrik Wadström

Den brasilianska författaren Clarice Lispector fortsätter att verka långt efter sin död 1977. Stjärnans ögonblick är hennes mest sålda roman. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/3315?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_klassikern] Clarice Lispectors litteratur fortsätter att verka och förbrylla. "Stjärnans ögonblick" är den sista roman som kom ut medan hon fortfarande levde, en metaberättelse om att skriva, om att solidarisera sig med en av världens allra minsta, om att dö med sin gestalt. Clarice Lispector låter i romanen den manliga författaren Rodrigo S M våndas över sin skapelse, Macabéa, en kvinna som inte gör något som helst väsen av sig, en ur den anonyma massan i Rios slum. Katarina Wikars vrider och vänder på "Stjärnans ögonblick." Författarna Anneli Jordahl och översättaren Örjan Sjögren medverkar ur radions arkiv. Vi hör också citat ur radioteaterföreställningen "Stjärnans ögonblick" i regi av Magnus Berg. Och uppläsare ur nyöversättningen av romanen är Simon Reithner.

När Laura Palmers kropp hittas invirad i genomskinlig byggplast vid vattnet i den lilla staden Twin Peaks förändras tv-historien. Året är 1990. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/3315?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_klassikern] När agent Cooper dricker sin första kaffe i Twin Peaks öppnas nya dimensioner med jättar, röda draperier och drömmar. Den intellektuella såpoperan kallade man den. En defekt spegelbild av dåtidens Amerika. Lisa Bergström återvänder till tv-soffan utanför Norrköping och minns hur hon som tolvåring använde lila glittrande läppstift för att se ut som den döda Laura Palmer. Konstnären Tova Mozard var i samma ålder när hon såg ”Twin Peaks”. Vi hör också Gunnar Bolin intervjua regissören David Lynch.

Danny Boyle skapade 1996 med Trainspotting ett obarmhärtigt porträtt av unga heroinister i Skottland, kryddat med stilkänsla, svart humor och ett magiskt soundtrack. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/3315?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_klassikern] Trots att låten ”Lust for life” kom nästan 20 år innan ”Trainspotting” lanserades är det svårt att frånkoppla Iggy Pops låt från filmen. Intro-scenen är så igenkännbar att till och med ”The Simpsons” har gjort parodi på den, trots de tunga ämnen som behandlas i filmen. Att en roman skriven på skotsk slang om unga, tunga missbrukares liv skulle översättas till en internationell filmsuccé känns långt ifrån en självklarhet. Filmen väckte också blandade reaktioner när den kom. Vad innebär det att ”välja livet”? Rasmus Grosin ser om ”Trainspotting” från 1996, och blir golvad igen.

Alla tidslager vilar ovanpå varandra, visst har knackats ner och annat kalkats över. Guide i Riala kyrka är Kulturredaktionens konstkritiker Mats Arvidsson (1944-2022). Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/3315?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_klassikern] Här blandas medeltid och 1890-tal. I den uppländska medeltidskyrka mitt i byn kyrkan förvarades S:t Jacobs relikskrin som beslagtogs av Gustav Vasa. I slutet av förrförra seklet gjorde man en drastisk renovering och fönstren fick sin tredelade form och kyrkan vitrappades. Klassikern sändes första gången 2012.

Hol dir die App, um deine Podcasts mitzunehmen