
Wimtalk
Podcast von Wim Hoogendijk
Gedachten, interviews en studies rondom godsbeelden, geloof, ongeloof, spiritualiteit, universalisme, christendom, en Bijbel. Deze podcast is een productie van de stichting In Perspectief.
Nimm diesen Podcast mit
Alle Folgen
48 Folgen
In het eerste deel van de live podcast heb je geluisterd naar een gesprek tussen Peter, Wim en Reinier. Na de pauze was er gelegenheid om vragen te stellen aan Reinier en Wim. Ze geven om en om antwoordt op de binnengekomen vragen. Veel luisterplezier...

Op vrijdagavond 11 april hadden we in de Brugkerk een livegesprek met Reinier Sonneveld. De schrijver van het spraakmakende boek: ‘Het eindevan de hel, waarom niemand wordt afgeschreven’. Een hoopvol gesprek, hoe kan het ook anders ,over een heethangijzer in de christelijke wereld. Benieuwd wat je ervan vindt!

Open relationele theologie. Een eerste verkenning In deze eerste podcast van een nieuwe serie gaat het over twee boeken van de theoloog Thomas Jay Oord. In zijn boek ‘Open relational theology’ geeft hij eeninleiding op wat hij hiermee bedoelt. In zijn boek ‘God can’t’ vind je hiervan een praktische consequentie. In het kort. Wat nou als God niet almachtig is in de zin datHij alles kan bepalen. Wat nou als Hij almachtig is in de zin van dat Hij altijd vasthoudt aan Zijn liefde. Dus almachtig in Zijn Liefde. En wat nou als agapeliefde/Goddelijke Liefde niet kan dwingen. Dwang is een paradox als het gaat om liefde. Wat nou als God de God van de mogelijkheden is. Zoals Jezuszegt: ‘Alle dingen zijn mogelijk voor God’. Maar mogelijkheden staan niet vast, het zijn mogelijkheden... Wat nou als de toekomst niet ‘bepaald’ is, zelfs nietdoor God, maar vol is van mogelijkheden. Wat nou als God echt niet kan ingrijpen bij nare/dramatische gebeurtenissen? Dit zijn zomaar wat gedachten die een rol spelen bij debeweging van open relationele theologie. In dit inleidende gesprek schuurt het aan alle kanten.Luister vooral zelf wat je ervan vindt! De komende afleveringen meer over beide boeken....

Ga daar maar aan staan, zo’n vraag. Even slikken dat leerlingen van 16, 17 jaar daar over nadenken. Wat hebben we ze aangedaan met onze religieuze traditie! Deze vraag heeft geleid tot een uitgebreid gesprek tussen Wim en Peter. Wat bedoelen we met ‘de hemel’ en wat is in ‘hemelsnaam’ het concept hel? Wat zegt dit over ons beeld van God of het goddelijke? Zijn er in de Bijbel/Jodendom/Christendom aanwijzingen te vinden om deze vraag te beantwoorden. Wat is de link met ‘onvoorwaardelijke liefde en geliefd zijn’? Ga vooral luisteren. Ben weer benieuwd wat je ervan vindt.

Wederom een vraag van een leerling. Wanneer is het goed genoeg, of waarom ben je pas in de hemel perfect? In onze samenleving voelen jongeren zich bijna continue beoordeeld. Op sociale media, waar per dag vaak vele uren op worden doorgebracht zie je bijna alleen maar ‘perfecte plaatjes en leuke geslaagde levens’. Het contrast met het geploeter met je eigen dagelijkse beslommeringen is groot, misschien wel te groot. Daarnaast is er de ratrace van je opleiding. Als leerling word je per jaar in je schoolcarrière meer dan 100 keer beoordeeld met een cijfer. Daarnaast wordt in onze samenleving ‘goed’ vaak beoordeelt in de zin van succesvol. Dit legt nog meer druk op het halen van een zo’n ‘hoog’ mogelijk diploma, het vinden van een ‘goed’ betaalde baan, mooi huis, ect, ect.... We zijn ver afgedwaald van het ‘goede leven’ waar veel oeroude wijsheidsliteratuur over praat, en waarin ook in het christendom over wordt gerept. Genoeg voor Peter en Wim om over te praten dus.

Hol dir die App, um deine Podcasts mitzunehmen