
Baanbrekende Businessmodellen | BNR
Podcast von BNR Nieuwsradio
Nimm diesen Podcast mit

Mehr als 1 Million Hörer*innen
Du wirst Podimo lieben und damit bist du nicht allein
Mit 4,7 Sternen im App Store bewertet
Alle Folgen
232 Folgen
OpenAI begon 10 jaar geleden als idealistisch non-profit initiatief en verdient nu miljarden dollars met kunstmatige intelligentie. Maar hoe werkt hun hybride businessmodel eigenlijk? Deze aflevering in het kort: ☑️ OpenAI's ‘capped-profit’ model uitgelegd ☑️ Slimme bundeling van wetenschap, productontwikkeling en gebruikersdata ☑️ FabBRICK transformeert textielafval tot handgemaakte stenen OpenAI [https://openai.com/] bouwde een bijzonder businessmodel met twee gezichten: een non-profitmoeder met een commerciële dochter. Investeerders mogen tot een afgesproken plafond verdienen, daarna gaat de winst terug naar het maatschappelijk doel. Zo combineert OpenAI missiegedreven werken met commerciële slagkracht. Slim, want het bedrijf had miljarden nodig om de GPT-modellen te ontwikkelen en dat lukte met hulp van onder meer Microsoft. 🎧 Luister ook | Dit bedrijf kan de nieuwe ASML worden [https://open.spotify.com/episode/5WH5uWz3fEYWhF2RWSeNN4?si=5988de354dfa4755] Het resultaat? Een ecosysteem van betaalde producten zoals ChatGPT Plus, licenties via Microsoft en API’s voor ontwikkelaars. Innovatieprofessor Deborah Nas [https://www.deborahnas.com/] noemt het een ‘platformstrategie in actie’. Maar er zijn ook zorgen: over de snelheid van ontwikkeling, de gebrekkige transparantie en de ethische keuzes die worden gemaakt. Want de AI-race draait allang niet meer alleen om technologie, maar ook om macht. 🎧 Luister ook | De immense impact van AI Agents op businessmodellen [https://open.spotify.com/episode/4718qvtEBQ2nkE261ge8vB?si=be5ca22630bb4091]Niki Seelen [https://www.linkedin.com/in/nikiseelen/?originalSubdomain=es] praat ons bij over het businessmodel van FabBRICK. Dit bedrijf transformeert textielafval tot handgemaakte stenen met een bio-lijm. FabBRICK [https://www.fab-brick.com/en] verzamelt afvalkleding van modebedrijven en produceert isolerende bouw- en interieurmaterialen. Dit model is circulair én collaboratief: merken leveren textiel, krijgen FabBRICK-terug en vergroten bewustzijn rond afval. Sinds 2018 zijn ze gegroeid van prototype naar patenten, productie en internationale samenwerkingen See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

Het klassieke vermogensbeheer is een spel van kopjes koffie, relatiebeheer en het kweken van een vertrouwensband. Auréus heeft nu een groot deel van het werk dat klanten niet zien kunnen digitaliseren. Deze aflevering in het kort: ☑️ Het klassieke model van de vermogensbeheerder ☑️ Hoe Aureus technologie inzet om klantgericht én schaalbaar te werken ☑️ Deborah Nas over nieuwe businessmodellen rondom slapen Stel, je hebt je bedrijf verkocht of gewoon goed geboerd. En je zoekt een partij die je vermogen slim beheert. Tot nu toe kwam je dan uit bij een traditionele vermogensbeheerder met dikke rapporten, hoge drempels en advies op afspraak. Maar die wereld is snel aan het veranderen. Onze gast is Jeroen van Lom, CEO van Auréus [https://aureus.eu/]. Dat bedrijf heeft de afgelopen jaren een buy-and-build strategie toegepast. Met die schaalvergroting kon men daar forse investeringen doen voor het digitale klantbeheer. Resultaat? Veel is nu geautomatiseerd, waardoor account-managers meer tijd kunnen besteden aan hun klanten. Zo doet één dataspecialist nu werk waarvoor het bedrijf eerder drie mensen nodig had. 🎧 Luister ook | deze aanpak maakt van AFAS een winstmachine [https://open.spotify.com/episode/32LOoxjJrEvFHlfye4qSQ3?si=36864890a0dc4dd4] Welk probleem lossen vermogensbeheerders eigenlijk op voor hun klanten? Te weinig rendement, wordt dan al snel genoemd. Maar het verhaal is daarmee nog niet verteld, aldus Van Lom. "Het gaat doorgaans om veel geld en het gaat erom dat je cliënten een goed gevoel geeft. Als er ergens een oorlog uitbreekt, dan moet je bijvoorbeeld meteen communiceren en niet wachten tot iemand thuis op de bank zit en ongerust begint te raken over zijn of haar vermogen." Automatisering helpt Auréus daarbij. Het zorgt er bovendien voor dat de vermogensbeheerder nu veel sneller kan schalen. 🎧 Luister ook | waarom de thuisbatterij nu wél interessant wordt [https://open.spotify.com/episode/2k8j8vHUfTSqqfFnvsPb9y?si=54b5a72554f74f23] En verder nog in deze uitzending: slapen is big business geworden. Van slaapcoaching tot high-end matrassen en slimme slaaptech. Nieuwe businessmodellen spelen in op onze drang naar rust en herstel, vertelt Deborah Nas van de TU Delft [https://www.deborahnas.com/]. Denk aan abonnementen op meditatie-apps, slaap-hotels of wearables die je slaapkwaliteit meten én verbeteren. Waar vroeger slapen passief was, wordt het nu een geoptimaliseerd onderdeel van een gezonde lifestyle. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

AFAS Software is één van de meest succesvolle SaaS-bedrijven van ons land. Wat zit er onder de motorkap van dit product? Deze aflevering in het kort: ☑️ Hoe AFAS zijn alles-in-één software verkoopt via een schaalbaar licentiemodel ☑️ Hoe AI het traditionele urenmodel onder druk zet – en de 4-daagse werkweek helpt bij groei ☑️ SenseTime levert de software voor camera surveillance in China Veel mensen kennen AFAS [https://www.afas.nl/] van hun opvallende marketing, sponsorships de 4-daagse werkweek en een spraakmakende CEO. Maar wat zit er nu eigenlijk in dat product waarvoor al die duizenden bedrijven willen betalen? Hoe is het product geprijsd en wat kost het om een nieuwe klant binnen te halen. Dat zoeken we uit in deze aflevering met aanvoerder Bas van der Veldt. Het is een gesprek over onboarding, schaalbare processen, inrichtingstrajecten en actieve support die ervoor zorgt dat klanten niet verdrinken in functies. 🎧 Luister ook | 4 slimme uses cases met AI Agents [https://open.spotify.com/episode/0X6eZhnISenJUw28zkEv55?si=c8d69bebd8aa4bde] Het bedrijf hanteert een lincentiemodel per gebruiker. En voor de implementatie hanteert het een fixed price, zodat nieuwe klanten niet worden geconfronteerd met torenhoge consultancykosten. Ook praten we met Van der Veldt over de houdbaarheid van het urenmodel. Dat heeft volgens hem met de opmars van AI z’n langste tijd gehad. Oh ja, en uiteindelijk komt tóch de 4-daagse werkweek nog even aan bod. Van der Veld vertelt hoe deze shift ervoor heeft gezorgd dat het bedrijf nu nóg meer klanten tegelijkertijd kan bedienen. Het is volgens hem vooral een kwestie van omdenken. 🎧 Luister ook | Quatt belooft je een fors lagere energierekening [https://open.spotify.com/episode/39P7PoCSHhTY8NjwBgqzFj?si=548102e33f554f60] China-deskundige John Lin [https://john-lin.com/] duikt in het businessmodel van SenseTime [https://www.sensetime.com/en]. Dit bedrijf levert software voor de talloze camera's in Chinese steden. Het verdient via licenties voor gezichtsherkenning, smart-city toepassingen, en autonoom rijden. Het bedrijf verkoopt zijn technologie aan overheden en grote bedrijven, vaak via licentiemodellen of als AI-as-a-Service. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

De salderingsregeling verdwijnt en de teruglevertarieven voor zonnestroom stellen bitter weinig voor, zo blijkt. Loont het nu om een thuisbatterij aan te schaffen? Deze aflevering in het kort: ☑️ Waarom terugleveren aan het net straks nauwelijks nog iets oplevert ☑️ Hoe Sessy inspeelt op die trend met een slimme, Nederlandse thuisbatterij ☑️ Qarry, een elektrische bedrijfswagen voor het mkb Greenchoice en Innova Energie hebben hun teruglevertarieven voor zonnestroom bekendgemaakt. Conclusie? Vanaf 2027 levert het terugleveren aan het stroomnet nauwelijks nog iets op [https://www.ad.nl/economie/tweede-energieleverancier-bevestigt-zonnestroom-vanaf-2027-bijna-niks-waard~a778c186/]. En dan ziet het businessmodel van de thuisbatterij er ineens heel anders uit. Daarover gaan we in gesprek met Roeland Nagel van Charged [https://www.sessy.nl/]. Dit Nederlandse bedrijf is de producent van Sessy, een slimme thuisbatterij waarmee je je zelf opgewekte stroom kunt opslaan. Daarvan hebben ze er inmiddels zo’n 6.000 verkocht. 🎧 Luister ook: dit is de uitdager van PostNL [https://open.spotify.com/episode/2LgJeU8pYodLx1eSJa3r8c?si=80d80708c215472c] Nagel vertelt hoe hij en zijn compagnon eerst jarenlang aan batterijen sleutelden, alvorens ze besloten om een nieuw product te ontwikkelen. Om te testen of er écht vraag was naar de thuisbatterij, zette Charged alvast een website online. Nagel legt uit: ‘Dat ging eigenlijk tegen onze technologische natuur in. Normaal gesproken willen we eerst alles tot in de puntjes engineeren. Maar deze keer kozen we bewust voor marktvalidatie vóór productontwikkeling. Eerst checken of mensen erop zitten te wachten, en pas daarna bouwen we verder op hun feedback en behoeften.’ Al snel hadden ze 600 bestellingen, maar nog geen werkend product. 🎧 Luister ook: dit zegt de wetenschap over succesvol ondernemen [https://open.spotify.com/episode/7gj1umWlad9GKiEAZZ6vW0?si=b2e7bd3658094921] Niki Seelen praat ons bij over Qarry. Deze Delftse startup ontwikkelt een slimme, compacte elektrische bedrijfswagen speciaal voor het mkb. De bus is modulair opgebouwd [https://mtsprout.nl/groei/qarry-elektrische-bedrijfswagen] en gericht op ondernemers die vooral in de stad rijden. Het bedrijf wil het verschil maken met laagdrempelige leaseconstructies, slimme software en efficiënte laadoplossingen. Qarry mikt op sectoren als installatie, horeca en pakketbezorging. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

PostNL er eindelijk serieuze concurrentie bij. Folderspecialist Spotta stapt in de markt voor geadresseerde post. Wij onderzoeken we het plan, de risico’s en de rekensom achter dit gewaagde plan. Deze aflevering in het kort: ☑️ Waarom Spotta nu in de postmarkt stapt ☑️ Hoe het businessmodel van deze uitdager afwijkt van PostNL ☑️ Graphy maakt kaas van al je data in Excel-bestanden De postmarkt leek jarenlang een gesloten domein, maar daar komt zoals gezegd nu verandering in. Spotta heeft zich officieel geregistreerd als postvervoerder. Het bedrijf gaat zich richten op geadresseerde reclamepost en tijdschriften en niet op particuliere post of overheidspost. Met een investering van 20 miljoen euro wil Spotta het verschil maken in kosten, snelheid en schaalbaarheid 🎧 Luister ook | Dit zegt de wetenschap over winnende bedrijven [https://open.spotify.com/episode/7gj1umWlad9GKiEAZZ6vW0?si=689b156f1a724074] Te gast is CEO Yme Pasma. Hij werkte eerder meer dan twintig jaar bij PostNL en kent dit speelveld als geen ander. Wat maakt dit hét moment om de markt te betreden? Hoe zit het met de regels uit de Postwet? En hoe krijg je het überhaupt rondgerekend in een markt waar de volumes jaarlijks dalen? Spotta [https://www.spotta.nl/]mikt volgens hem op slimme productie en directe bezorging via het bestaande foldernetwerk. Ook vertelt hij over het ‘kunstje’ waarbij het arbeidsintensieve sorteringsproces grotendeels overbodig wordt gemaakt. Maar is dat voldoende om PostNL serieus uit te dagen? Dat hoor je in deze aflevering. 🎧 Luister ook | Een merk bouwen, zo doen ze dat bij IXXI [https://open.spotify.com/episode/6bKSLKACOgsxR6CGr03AAM?si=71fd1a0321db43ab] Remy Gieling van AI.nl [https://ai.nl/] praat ons bij over Graphy [https://graphy.app/], een no-code app waarmee je in een handomdraai interactieve presentaties, datavisualisaties en miniwebsites maakt. Ideaal voor iedereen die complexe informatie visueel én toegankelijk wil presenteren, van marketeers tot consultants en docenten. Je kiest een template, sleept je content erin en deelt het eindresultaat via één simpele link. 'Hiermee kun je pas echt kaas maken van alle data in je Excelletjes en csv-bestanden', aldus Gieling. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.