Stedelijke Transformatie
Podcast von Platform31
Nederland staat voor een grote verstedelijkingsopgave. We krijgen 1 miljoen huishoudens erbij in de komende decennia en kampen nu al met een flink won...
Kostenlos testen für 30 Tage
Nach der Testphase nur 4,99 € / Monat.Jederzeit kündbar.
Alle Folgen
39 FolgenDe woningbouwopgave in Nederland is groot, ook in de sociale huursector. Woningcorporaties zijn een belangrijke partner bij de bouw van 250.000 nieuwe sociale huurwoningen tot en met 2030. Om deze opgave ook binnenstedelijk te realiseren moeten corporaties hun krachten bundelen met gemeenten en ontwikkelaars. Het webinar van 13 december stond in het teken van deze samenwerking. Hoe kunnen we de samenwerking bij de bouw van sociale huurwoningen in binnenstedelijke gebieden vormgeven en verbeteren? ▶ Lara Brand (programmasecretaris Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties) schetst de context van de Nationale Prestatieafspraken. Ze gaat in op de bereikte resultaten van de taskforce bij de versnelling van de bouw van sociale huurwoningen. ▶ Paul Van Moorsel (projectontwikkelaar Ymere), Frank van Breukelen (ontwikkelingsmanager Amvest) en Isja Venekamp (projectleider Overhoeks, Gemeente Amsterdam) vertellen over hun samenwerking bij de realisatie van circa 600 sociale huurwoningen in Overhoeks Amsterdam. ▶ Martine van der Griendt (ontwikkelingsmanager BPD Gebiedsontwikkeling) reflecteert vanuit haar ervaring met het ‘stadshuwelijk’ op de voordelen van langjarige strategische samenwerking tussen corporaties en ontwikkelaars. Meer weten? Kijk op www.stedelijketransformatie.nl [https://www.stedelijketransformatie.nl/actueel/stedelijke-transformatie-nieuws/samenwerken-bij-de-bouw-van-sociale-huurwoningen-in-binnenstedelijke-gebieden]. Liever terugkijken? Dat kan op YouTube [https://youtu.be/zUJ0Bwq_t30].
De verdichtingsopgave in steden leidt tot meer bewegingen van bouwverkeer door bebouwd gebied. Deze toename kan zorgen voor overlast. Ook kan dit haaks staan op doelstellingen om uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen. Duurzame bouwlogistiek kan uitkomst bieden in het verminderen van deze negatieve gevolgen. Maar hoe hou je daar precies rekening mee bij gebiedsontwikkeling? Deze vraag stond op 27 september centraal tijdens een online bijeenkomst van het programma Stedelijke Transformatie over bouwlogistiek bij gebiedsontwikkelingen. Meer weten? Kijk op www.stedelijketransformatie.nl [https://www.stedelijketransformatie.nl/actueel/stedelijke-transformatie-nieuws/duurzame-bouwlogistiek-stimuleren-in-verdichtende-steden]. Liever terugkijken? Dat kan op YouTube [https://youtu.be/M_c8uNY7DI0].
Spoorzones staan in veel steden volop in de schijnwerpers. De verstedelijkingsopgave richt zich steeds vaker op deze gebieden, want ze zijn goed bereikbaar en er zijn vaak goede voorzieningen in de directe omgeving. Tegelijkertijd zijn er belemmeringen en specifieke eisen. Het spoor kan zorgen voor omgevingseffecten als geluid en trillingen. Ook is het van belang rekening te houden met externe veiligheidsaspecten. Daarover organiseerde het programma Stedelijke Transformatie een online themasessie. Meer weten? Kijk op www.stedelijketransformatie.nl [https://www.stedelijketransformatie.nl/actueel/stedelijke-transformatie-nieuws/bouwen-in-de-directe-omgeving-van-het-spoor]. Liever terugkijken? Dat kan op YouTube [https://www.youtube.com/watch?v=JY4h9gackM4].
Participatie vormt een belangrijk onderdeel bij besluitvorming over gebiedsontwikkelingen. In de nieuwe Omgevingswet wordt dit nog eens extra onderstreept. Private partijen hebben steeds meer ervaring met het organiseren van participatie in stedelijke transformatieprojecten. Is participatie voor de ontwikkelaar vooral een noodzakelijk kwaad en kostenpost of ook een kans? Daarover vertelden Erwin Heurkens (TU Delft), Fransje Sprunken (FSD) en Mireille Knape (BPD) tijdens een online themasessie. Meer weten? Kijk op www.stedelijketransformatie.nl [https://www.stedelijketransformatie.nl/actueel/stedelijke-transformatie-nieuws/het-ontwikkelaarsperspectief-private-kosten-en-baten-van-participatie]. Liever terugkijken? Dat kan op YouTube [https://www.youtube.com/watch?v=7nPTlpZVN7g].
Winkelgebieden hebben te maken met een toenemende leegstand. Leegstand betekent meer dan het onbezet zijn van een pand. Verschraling van het kwalitatieve aanbod, effecten op de leefbaarheid en veiligheid en vatbaarheid voor ondermijnende activiteiten zijn daarvan voorbeelden. Transformatie van winkelgebieden is een pijler om deze problemen tegen te gaan. De Retailagenda, het programma Stedelijke Transformatie, KERN en Platform31 organiseerden op 29 november 2021 gezamenlijk een online bijeenkomst, waarin we de transformatie van winkelgebieden onder de loep namen. Na een introductie over de Retailagenda gingen zo’n 100 deelnemers mee op een digitale rondreis langs Hengelo, Oosterhout en Rotterdam. Meer weten? Kijk op www.stedelijketransformatie.nl [https://www.stedelijketransformatie.nl/actueel/stedelijke-transformatie-nieuws/transformatie-van-winkelgebieden]. Liever terugkijken? Dat kan op YouTube [https://www.youtube.com/watch?v=70-DdT82jaA].
Nutze Podimo überall
Höre Podimo auf deinem Smartphone, Tablet, Computer oder im Auto!
Ein ganzes Universum für Unterhaltung für die Ohren
Tausende Hörbücher und exklusive Podcasts
Ohne Werbung
Verschwende keine Zeit mit Werbeunterbrechungen, wenn du bei Podimo hörst
Kostenlos testen für 30 Tage
Nach der Testphase nur 4,99 € / Monat.Jederzeit kündbar.
Exklusive Podcasts
Werbefrei
Alle frei verfügbaren Podcasts
Hörbücher
20 Stunden / Monat