
חמש אצבעות | חינוך, תרבות, מנהיגות
Podcast von חמש אצבעות
Nimm diesen Podcast mit

Mehr als 1 Million Hörer*innen
Du wirst Podimo lieben und damit bist du nicht allein
Mit 4,7 Sternen im App Store bewertet
Alle Folgen
134 Folgen
בזמן המלחמה עם איראן, אירחנו את איל חולתא לשיחה עם משתתפי תכנית יואב של חמש אצבעות. איל הוא ראש המל"ל לשעבר, בכיר במוסד לשעבר, וכיום עמית מחקר בארה״ב. בשיחה, איל הציג את תפיסתו לגבי המלחמה בצורה עמוקה ובלתי מתפשרת דרך תיאור של המצב הביטחוני, החברתי והפוליטי בישראל. חולתא משתף מהניסיון שצבר בעשורים האחרונים במוקדי קבלת ההחלטות, מציב מראה מול החברה הישראלית, מנתח את ההתנהלות מול איראן, חמאס וחיזבאללה, ומתייחס לשאלות הצעירים בתכנית יואב שרוצים להבין, להשפיע ולבנות עתיד טוב יותר כאן.

יהונתן אדירי היה בצמתים הכי משמעותיים של מדינת ישראל - בצבא, בדיפלומטיה, בטכנולוגיה, בבריאות הציבור. הוא שירת לצד שמעון פרס בגיל 26, הקים סטארטאפ פורץ דרך, ומאז ממשיך לפעול כדי לחבר בין ערכים, חדשנות ומנהיגות. במרכז השיחה עומדת יוזמה חדשה שהוא מוביל - ניסיון אמיתי לנסח רעיון ישראלי מעודכן, שמביט קדימה. לא עוד שיח של “מי אשם” או “מי בראש”, אלא שיח של אחריות, חזון, והבנה שמה שחסר כאן זה לא רק פתרונות, אלא כיוון. בפרק דיברנו על החברה הישראלית כולה: על חוזה חברתי שמתפרק, על תחושת שבר עמוקה, על הפערים בין המרכז לשטח, ועל איך בונים תודעה חדשה שתשקם שייכות, תדבר בגובה העיניים, ותעצב את ישראל של השנים הבאות. שיחה אמיצה על זהות, שירות, הנהגה, ציונות - ועל שאלה אחת פשוטה ומהפכנית: אם היינו מקימים את מדינת ישראל מחדש - מה היה המשפט הראשון שכותבים בחזון שלה?

בפרק זה, דיברנו עם זיו קורן. זיו הוא צלם עיתונות ודוקו שמתעד את החזית הישראלית כבר שלושה עשורים, ובשנה האחרונה הפך את תיעוד המלחמה למשימת חיים אינטנסיבית מתמשכת. שוחחנו על החיים תחת עומס מתמיד, על שגרת יום של אדם שנמצא בכל מקום שבו קורה משהו חשוב כשאין מעליו מערכת שמכוונת ומגדירה לו איפה להיות. דיברנו על קבלת החלטות, על שמירה של קו מקצועי ישר וברור, ועל הצורך לראות את התמונה הרחבה כשכולם רצים לכותרת הבאה. הגענו גם לשאלות ארוכות הטווח: איך מתעדים תקופה כזו? מה יישאר ממנה לדורות הבאים? איזו אחריות יש על מי שבוחר לתעד לא רק עבור ההווה, אלא בעיקר בשביל הדור הבא והסיפור שנספר בעתיד.

עמיר מנחם ואוריאל דסקל צוללים אל תוך מוחו של המנהיג. בפרק הזה הם מדברים על הכתבה של ד"ר קרן בן יצחק, שחושפת את המנגנונים הנוירולוגיים שמאחורי מנהיגות: למה אנחנו נמשכים לדמויות מסוימות? מהם הצרכים האבולוציוניים שמנהיג טוב חייב לספק - ודאות, שליטה ומסוגלות - ואיך כל זה קשור גם להורות, לחינוך ואפילו לפוליטיקה של ימינו. שיחה שחושפת את הגבול הדק בין מנהיגות בריאה לבין שליטה רעילה - ונותנת כלים לזהות מי באמת רואה אותך.

בפרק הזה אירחנו את יאיא פינק - קצין מילואים, פעיל חברתי ופוליטי, יזם ציבורי, ואדם שלא מפחד להגיד את מה שהוא חושב, גם אם זה לא פופולרי. דיברנו על היהדות שהוא מאמין בה, על המדינה שהוא חולם לבנות כאן, על הדילמות שהוא מתמודד איתן - ממילואים ועד זהות פוליטית, ועל התקווה לשיח חדש ומאחד בישראל. זה פרק על מנהיגות, ערכים, ואיך ממשיכים לפעול גם כשלא כולם מסכימים איתך.