
Opgejaagd
Podcast von NPO Radio 1 / VPRO
Nimm diesen Podcast mit

Mehr als 1 Million Hörer*innen
Du wirst Podimo lieben und damit bist du nicht allein
Mit 4,7 Sternen im App Store bewertet
Alle Folgen
10 Folgen
Niet iedereen is in staat of bereid om te emigreren voor beter onderwijs. Wat valt er voor hen te kiezen in Nederland? Samen met haar man kijkt Jennifer naar mogelijkheden om aan het Nederlandse systeem te ontsnappen, zonder het land te verlaten; op zoek naar een plek waar het onderwijsklimaat even goed is als in Zweden. Ze gaat te rade bij mensen die een weg hebben ontdekt tussen emigreren en in Nederland blijven, en ontdekt dingen over het Zweedse onderwijs die ze liever niet had willen weten. Uiteindelijk hakken Jennifer en haar man een knoop door over wat ze zelf gaan doen – vertrekken of blijven en genoegen nemen met minder.

Jennifer heeft een beslissing gemaakt, maar hoe het te vertellen aan haar man? En wat willen de kinderen eigenlijk? Zijn ze bereid om alles achter zich te laten voor een beter leven op school? Er is maar een manier om erachter te komen. In de voorlaatste aflevering van Opgejaagd gaat Jennifer met man en kinderen naar Zweden om te kijken of ze zich daar thuis kunnen voelen, werk kunnen vinden en gelukkig kunnen worden.

Is het werkelijk zoveel beter in Zweden? Jennifer gaat op reis om te zien hoe het daar geregeld is in de kinderopvang en het basisonderwijs. Allereerst gaat Jennifer naar het hoge noorden waar ze de mensen ontmoet van wie ze ooit een wiegje kocht op Marktplaats. Het Nederlandse stel emigreerde zonder huis, zonder werk en zonder ooit achterom te kijken. Ze bezoekt crèches en scholen en spreekt Zweedse experts om te achterhalen hoe de Zweden voor elkaar krijgen wat in Nederland niet lijkt te lukken en welke prijs ze betalen voor hun systeem.

Wat doen toetsen en prestatiedruk met leerlingen en leerkrachten? Jennifer bezoekt een klas met 6-jarigen die getoetst worden door een leraar die zelf tegenstander is van het systeem. Ze kijkt naar de zin en onzin van het vroege toetsen en vraagt zich af waar de druk om te presteren vandaan komt. Ook onderzoekt ze of kansarme kinderen juist baat hebben bij een objectieve Cito-toets.

Als de kleutertijd voorbij is, moeten kinderen ineens keihard werken. Vanwaar deze haast? Jennifer gaat te rade bij de juf, bij een andere moeder, bij experts en bij de Onderwijsinspectie om te achterhalen wie het tempo bepaalt waarin Nederlandse kinderen moeten leren lezen, schrijven en rekenen en wat de gevolgen ervan zijn; gevolgen die ze ook ervaart in haar eigen gezin.